BIH

KZTFBiH podržava štrajk radnika u zdravstvu Kantona Sarajevo

Fena

13.10.2017

Komora zdravstvenih tehničara svih profila Federacije BiH (KZTFBiH) podržava Odluku o stupanju u generalni štrajk zdravstvenih radnika 13. oktobra, a prema odluci Generalnog odbora Sindikata zdravstva Kantona Sarajevo donesenoj 26. septembra ove godine, priopćeno je iz te komore. 

KZTFBiH pažljivo prati i analizira situaciju u zdravstvu KS, vodi dijalog sa nadležnima, ukazuje na moguće greške i predlaže određene aktivnosti uz pomoć kojih bi se zdravstvena zaštita zaista približila okvirima kojima će uskoro EU uvjetovati državu BiH.

- Stava smo da nadležni, tokom kreiranja i implementacije odluka od interesa za zdravstvo, nisu na vrijeme ili nikako savjetovali struku, neovisno o profilu i stepenu obrazovanja kojoj ona pripada, te da su dugoročno posmatrano rezultati takvih poteza jasno vidljivi na terenu - ističu iz KZTFBiH.

Osim činjenice da je posljednje usklađivanje satnice napravljeno 15. aprila 2008. godine, zdravstvo u cijeloj FBiH, većinski promatrano, obavlja svoju djelatnost suočavajući se s drugim profesionalnim i organizacijskim problemima, kao što je manjak vremenskih i normativa po profilu, loše definiranih ugovornih odnosa između poslodavaca i financijera. Sve pobrojano pogoršava uvjete rada u kojima zdravstveni profesionalci rade za malu satnicu.

KZTFBiH prepoznaje legalnost i legitimnost zahtjeva organizatora štrajka, podržavajući svoje članstvo, organizatora i sve radnike u zdravstvu, neovisno o stručnom zvanju i stepenu obrazovanja unutar medicinske i nemedicinske struke.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.