BIH

Čavić: Referendum je zakonska obaveza, znam šta je rečeno Dodiku i "velikim Srbima"

G. Dakić/Avaz.ba

G. DAKIĆ

14.10.2017

Predsjednik Narodnog demokratskog pokreta (NDP) Dragan Čavić rekao je danas u Banjoj Luci da su današnje Dodikove izjave reakcije političke nemoći i predstavljaju tešku političku avanturu.

- Referendum je zakonski obavezan, to nije politički stav. Referendum treba da se održi 19. novembra. Kao da je njima stalo do mišljenja opozicije! Oni nisu imali našu podršku ni kada su glasali za održavanje referenduma. Ja ću na referendumu reći da li ga podržavam, ako se održi - rekao je Čavić.  

Dodao je da vlast u RS ima svu argumentaciju za održavanje referenduma nakon presude Naseru Oriću.

- Mislim da od toga referenduma nema ništa. Najlakše je Nenadu Stevandiću da srbuje. NSRS je donijela Odluku o održavanju referenduma i neka ga održi. Komisija je već trebala da uradi sve poslove za održavanje referenduma. Rokovi su kratki, neka požure - kazao je Čavić.  

On je dodao da nigdje u zakonu ne piše da vlast treba da traži blagoslov opozicije.  

- Otkada je Dodika briga šta ja mislim? Od danas ili od nekog dana kada mu je rečeno da će mu biti zabranjen ulazak u zemlje EU ako održi referendum, a da će RS biti pod finansijskim sankcijama. Znam šta je rečeno i njemu i drugim "velikim" Srbima - dodao je Čavić.

Još jednom je pozvao sve nivoe vlasti u RS da održe referendum.

- Naše mišljenje je da Dodik treba da održi referendum. Njegova obaveza je da provede odluku NSRS. Odluku o referendumu su dvije godine držale u špajzu. Orić je presuđen i sada imaju sve argumente da održe referendum, čak i po cijenu ličnih sankcija. Neka ove godine preskoče skijanje u Austriji - rekao je Čavić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.