BIH

Državne pare u službi stranačkih prijatelja: Ramić dao skoro pola miliona KM Brankoviću i Ćesiru

Ramić: Časti prijatelje novcem građana | Branković: Idejni projekti | Ćesir: Isporuka plastenika

Piše: M. AŠČIĆ

16.10.2017

Edin Ramić (SDA), federalni ministar za raseljena lica i izbjeglice, namaknuo je stranačkim kolegama Nedžadu Brankoviću, bivšem premijeru FBiH, i Husi Ćesiru, predsjedniku Općinskog odbora SDA Novi Grad Sarajevo, 418.250 KM iz budžeta Federacije na osnovu dva ugovora koja su objavljena u “Službenim novinama BiH”.

Dva ugovora

Kako saznaje „Dnevni avaz“, ukupno s PDV-om iznos koji je Ramić dao privatnim firmama Brankovića i Ćesira doseže skoro pola miliona odnosno 489.352 KM narodnog novca. 

Ramić je Brankovićevom „Sarajinžinjeringu“ 20. septembra ove godine na osnovu dva ugovora dao tačno 47.000 KM. Za jedan, kako se navodi, 28.500, a drugi 18.500 KM. Ni u ove iznose nije uračunat PDV, a zanimljivo je da je procijenjena vrijednost ugovora najprije iznosila 100.000 KM, ali su se “pogodili” na pola iznosa.

Ramić je Brankoviću ovaj novac iz budžeta dao za „izradu idejnog i glavnog projekta za izgradnju dva višestambena objekta u općini Goražde“. Tačnije, prema ovom ugovoru, Ramić je „Sarajinžinjeringu“ povjerio posao „zatvaranja kolektivnih centara i alternativnih smještaja pružanjem javnih stambenih rješenja“.

Faksimil ugovora koji je dodijeljen Ćesirovoj firmi | Faksimil ugovora koji je dodijeljen „Sarajinžinjeringu“

Ovaj aktuelni ministar koji je poznat po brojnim aferama “pogurao” je Husu Ćesića, vlasnika i osnivača firme „Bosnaplast“, 9. juna prošle godine sa 371.250 KM.

Nabavka plastenika

Prema ugovorima koji su u posjedu „Avaza“, a koji su objavljeni i u “Službenim novinama BiH”, Ramić je Ćesirovoj firmi taj iznos dao za “nabavku plastenika s konstrukcijom od PVC cijevi”. Ramić je to najprije procijenio na 1,2 miliona KM, ali nakon tenderske procedure i izbora Ćesirovog „Bosnaplasta“ za najpovoljnijeg ponuđača, donesena je odluka o cifri od 371.250 KM.

Bakirovom mesaru 3,9 miliona KM za nabavku bolesnih junica

Faksimil ugovora koji je dodijeljen Mujanovićevoj firmi

Ministar Ramić pobrinuo se i za vlasnika firme „Mujanovići“ iz Vogošće Murisa Mujanovića, inače porodičnog prijatelja svog stranačkog lidera Bakira Izetbegovića.  

On je iz budžeta FBiH Mujanoviću za nabavku junadi za tov i visokosteonih junica 2015. godine dao tačno 3,9 miliona KM. Radi se o junicama koje su dijeljene povratnicima u istočnoj Bosni, a za koje je utvrđeno da su bile bolesne.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.