Čović s Vigemarkom: Obaveze prema EU se mogu provoditi brže, finalizacija Upitnika do 15. decembra

Avaz.ba
17.10.2017 16:15

Foto: Čović i Vigemark: Puno brže se mogu provoditi preuzete obaveze prema EU

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović susreo se danas s ambasadorom Lars-Gunarom Vigemark (Gunnar Wigemark), šefom delegacije Evropske unije u BiH i specijalnim predstavnikom EU u BiH.

Kako je saopćeno, Vigemark je obavijestio Čovića o usvojenim zaključcima o BiH Vijeća Evropske unije, u kojima se, između ostalog, poziva vlasti BiH na intenziviranje sveobuhvatnih reformi.

U zaključcima se također posebno ističe značaj poštovanja načela jednakosti i nediskriminacije zasnovanih na ustavnoj kategoriji konstitutivnosti.

U tom pogledu naglašena je nužnost reforme Izbornog zakona, koja će obuhvatiti sve aspekte relevantne za suštinsko ostvarivanje jednakopravnosti. Konkretno, radi se o primjeni načela legitimnog predstavljanja u procesu izbora članova Predsjedništva BiH, popunjavanja nacionalnih klubova delegata u Domu naroda Federacije BiH; provedbi presuda Evropskog suda za ljudska prava, ali i preporuka relevantnih međunarodnih institucija koje pozivaju na unapređenje transparentnosti izbornoga procesa.

Sagovornici su suglasni da su sva ta pitanja veoma važna kako bi BiH dobila demokratski i na Ustavu zasnovan Izborni zakon.

Čović je izrazio uvjerenje da se puno brže mogu provoditi preuzete obaveze prema EU, te je u tom smislu podsjetio na zaključak Predsjedništva koji obavezuje na finalizaciju upitnika Evropske komisije i njegov prijevod zaključno s 15. decembrom 2017.

Na osnovu obavljenih razgovora sa svim nivoima vlasti ocijenio je da se preduslovi za kandidacioni status realizuju u skladu s predviđenom dinamikom, o čemu će informisati najviše dužnosnike EU u Briselu u, gdje putuje 24. oktobra.

Vigemark je iskazao punu podršku EU u svim reformskim nastojanjima koja su u funkciji jačanja evropske perspektive Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Oglasi

NA VRH