BIH

Nije održana vanredna sjednica Skupštine HNK o konstitutivnosti Srba

Srna

17.10.2017

Vanredna sjednica Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK), na kojoj je trebalo da se raspravlja o amandmanu na Ustav HNK-a u vezi sa konstitutivnosti Srba, danas nije održana zbog nedolaska hrvatskih poslanika.

Predsjednik Skupštine HNK-a Šerif Špago (SDA) rekao je da je jutros dobio obavještenje Kluba Hrvata da neće doći na sjednicu, te da nije bilo potrebnog kvoruma za njeno održavanje.  

Špago kaže da Poslovnik Skupštine HNK-a ne predviđa "dalje ponašanje" u ovakvim situacijama. 

"Nadam se da smo bar podstakli razgovore na višim nivoima kako bi se ovo pitanje riješilo", rekao je Špago.

Zamjenik predsjednika Skupštine HNK-a iz reda srpskog naroda Vesna Saradžić (SDP), koja je inicirala usvajanje amandama, izrazila je žaljenje zbog činjenice da Hrvati ne žele Srbima u ovom kantonu dati konstitutivnost. 

"Čude me izjave predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Dragana Čovića. Nadam se da on nema prave informacije, jer se inače ne bi zalagao da BiH što brže ide ka EU, a da na kantonalnom nivou tu zemlju ruši, s obzirom na to da ne poštuje presudu Ustavnog suda o konstitutivnosti naroda", kaže Saradžić.

Predsjednik Koordinacije srpskih organizacija u Mostaru Dušan Golo rekao je da se pitanje konstitutivnosti Srba u HNK pretvorilo u cirkus.

"Mi smo razočarani ponašanjem hrvatskih poslanika. Bilo bi pošteno da su došli i obrazložili svoje razloge zbog kojih su protiv", rekao je Golo.

On je naglasio da su Srbima u HNK uskraćena sva prava. 

Na prošloj sjednici Skupštine HNK ovaj amandman, čiji je predlagač Saradžić, nije uvršten ni na dnevni red zbog protivljenja hrvatskih poslanika iz HDZ-a BiH i HDZ-a 1990.

Nakon toga, SDP je inicirao vanrednu sjednicu koja je zakazana na zahtjev 12 poslanika. 

Iz Kluba Hrvata su saopštili da je riječ "o licemjernoj inicijativi SDP-a koji je kroz više izbornih ciklusa pokazao šta misli o konstitutivnosti naroda u BiH".

"Politička manipulacija SDP-a za izmjenu Ustava Hercegovačko-neretvanskog kantona nije imala za cilj promjene Ustava već borbu za glasače i polarizaciju odnosa u kantonalnoj Skupštini i šire", naveli su iz Kluba Hrvata.  

Oni ističu da su za konstitutivnosti Srba i da će insistirati na političkom dogovoru i konsenzusu o ovom pitanju, te napominju da je amandmane potrebno donijeti u redovnoj proceduri i kroz sveobuhvatnu izmjenu kantonalnog Ustava.

Srbi nisu konstitutivni u ustavima četiri kantona u Federaciji BiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.