BIH

Brisevi kod djece vrtićkog uzrasta pokazali čestu pojavu glista

Avaz.ba

18.10.2017

Prilikom redovnih godišnjih kontrola briseva grla, nosa i stolice kod djece vrtićkog uzrasta, ove godine kod velikog broja mališana pozitivan je nalaz na parazite u stolici, odnosno gliste.

Potvrdio je to za „Nezavisne“ Branislav Lolić, pedijatar iz Banje Luke, ali i više roditelja koji su se zabrinuli zbog pojave glista.

Iako djeci to stvara neugodan osjećaj, zbog čega su blijedi i malaksali, ponekad i lošeg apetita, doktor Lolić smatra da pojava parazita nije razlog za brigu, već naprotiv, njihovo odsustvo prouzrokuje pojačane alergije.

- U posljednje vrijeme jeste učestalija pojava parazita u stolici kod djece, ali nimalo nisam zabrinut jer je jedan od razloga za povećanje alergija kod djece, upravo odsustvo parazita. Poznato je da djeca koja imaju parazite imaju manje alergija kasnije - rekao je doktor.

Ono što je važno, navodi Lolić, je da ukoliko se pojave paraziti, potrebno je da ljekar propiše odgovarajući lijek, koji se daje tri dana.

Glavni simptomi parazita, ističe Lolić, kod djece su svrab u nosu, kao i svrab oko rektuma, a stolica je crne boje i proljevasta.

Govoreći o nalazima briseva grla i nosa, koji često znaju biti pozitivni na bakterije, Lolić kaže da samo prisustvo bakterija u grlu ne znači da je dijete bolesno i da treba da bude izolovano, a vrlo često ljekari odluče da ne treba davati terapiju.

Banjalučki pedijatar Miroslav Gajić kaže da nalazi briseva kod djece koje on liječi nisu pokazali alarmantno stanje.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.