BIH

Dodik: Htio sam dati nalog da uhapse šeficu OHR-a u Banjoj Luci

Fena

18.10.2017

Predsjednik RS-a Milorad Dodik tvrdi da je regionalna šefica Ureda visokog predstavnika (OHR) u Banjoj Luci Marianna Berecz sinoć „podržavala opoziciju u Narodnoj skupštini RS-a te da je htio da izda nalog za njeno hapšenje", javlja Fena.

- Jednog trenutka sam veoma teško odolio iskušenju da ne dam nalog da je uhapse. Ona tamo podstiče one iz opozicije da ruše parlament i ostale institucije. Zamislite kakva drskost. Dođe ovdje u našu zemlju i ona to radi, dođe ovdje u Banju Luku, gdje mi imamo parlament i ona to radi. Zamislite vi tu drskost, dosta više tih stranaca. Ovaj narod se mora osloboditi stranaca – ustvrdio je Dodik u izjavi novinarima u Modriči. 

Naveo je da OHR može misliti šta hoće, ali da je RS vojno neutralna.

- Nas sutra neće gurati u NATO i neke druge organizacije bez Srbije – kazao je Dodik. 

Poslanici vladajuće većine u Narodnoj skupštini usvojili su protekle noći, bez prisustva opozicije i Koalicije „Domovina“, Rezoluciju o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti RS.

Rezolucijom se definiše neutralnost tog bh.entiteta u odnosu na postojeće vojne saveze, te precizira da je RS opredijeljena da svaki budući status koordiniše sa Srbijom kao potpisnikom Dejtonskog mirovnog sporazuma. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.