BIH

Plenković pisao o Pelješkom mostu Junkeru i Zvizdiću

Fena

19.10.2017

Izgradnja Pelješkog mosta trajno je rješenje hrvatskog i evropskog teritorijalnog diskontinuiteta kod Neumskog koridora, pri čemu će legitimni interesi Bosne i Hercegovine ostati netaknuti, napisao je hrvatski premijer Andrej Plenković predsjedniku Evropske komisije te dužnosnicima u BiH.

Pismo Junkeru

Kako je preneseno u srijedu uvečer iz premijerovog ureda, u pismu Žan-Klodu Junkeru (Jean-Claude Juncker), Plenković je izvijestio o svemu što je Hrvatska poduzela u vezi s projektom cestovnog povezivanja s južnom Dalmacijom.

"Projekat se realizira u konsultacijama s Evropskom komisijom i u dijalogu s Bosnom i Hercegovinom", podsjetio je.

Ponovio je da Hrvatska ima pravo izgraditi most na svom teritoriju te da će pritom sva prava i legitimni interesi Bosne i Hercegovine kao obalne države ostati netaknuti.

Podsjetio je na važan finansijski doprinos EU koja s 357 miliona eura finansira dosad najveći i najvažniji infrastrukturni projekat u Hrvatskoj.

Odabir izvođača

Dodao je da je u toku javna nabavka i odabir izvođača.

Odgovarajući na ranija pisma predsjedavajućem Vijeća ministara Bosne i Hercegovinu Denisu Zvizdiću i zamjeniku predsjedavajućeg Vijeća ministara Vjekoslavu Bevandi, Plenković je podsjetio na dijalog koji Hrvatska vodi s Bosnom i Hercegovinom još od 2005. godine o izgradnji Pelješkog mosta.

"Postignuto je izričito razumijevanje o tome da Hrvatska ima pravo izgraditi Pelješki most na svom državnom području, uz poštivanje prava Bosne i Hercegovine na neškodljiv prolaz", napomenuo je.

"Na tim su temeljima utvrđeni i tehnički parametri mosta koji ni na koji način neće osujetiti uživanje svih prava i legitimnih interesa Bosne i Hercegovine na moru", navodi se u saopćenju.

Plenković je još jednom potvrdio podršku koju Hrvatska pruža Bosni i Hercegovini na njenom putu prema evropskim integracijama te izrazio punu spremnost za daljnji razvoj odnosa uz međusobno uvažavanje, poštivanje mjerodavnih pravila i načela međunarodnog prava.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.