BIH

Kormak u Mostaru: Provođenje reformi treba postići kroz dijalog i kompromis

Fena

19.10.2017

Ambasadorica SAD u BiH Morin Kormak (Maureen Cormack) sastala se u četvrtak u Mostaru s predsjedavajućim Predsjedništva BiH Draganom Čovićem, s kojim je razgovarala o tome šta je potrebno da BiH uradi kako bi aktivirala Akcijski plan za članstvo (MAP) u NATO savezu.

Na sastanku u Mostaru ambasadorica Kormak i Čović razgovarali su i o Izbornom zakonu BiH te o Reformskoj agendi.

U izjavi za novinare Kormak je kazala da bilo koje reforme koje se želi provesti trebaju biti podržane od svih strana i stranaka te da se to treba postići kroz dijalog i kompromis, pošto će to osigurati da se BiH kreće dalje i napreduje na svom evropskom putu, a ne da se udaljava od njega.

- Također smo razgovarali i o Reformskoj agendi koja je jako važna za budućnost BiH, koja uključuje nove korake, a među njima i Zakon o akcizama, koji bi omogućio da BiH dobije oko pola milijarde eura koje može upotrijebiti, između ostalog, za izgradnju modernoga autoputa - naglasila je nakon sastanka američka ambasadorica.

Govoreći o izborima u Mostaru, o čemu je također bilo riječi, Kormak je ocijenila da oni predstavljaju "esencijalnu i ključnu stvar", kao i priliku za građane da izraze svoju volju.

- Razgovarali smo i o vladavini prava i zakona. Apsolutno je potrebno da ona postoji i da bude uspostavljena u BiH - poručila je Kormak.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.