BIH

Alarmantno upozorenje | Građanima BiH ponovo slijedi borba sa zagađnim zrakom, situacija gora iz godine u godinu

Piše: A. TIRO

19.10.2017

Na području općine Lukavac jučer je proglašena "epizoda uzbune" zbog zagađenosti vazduha sumpor-dioksidom. Upravo zbog toga je Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoline TK građanima preporučilo da ne borave dugo na otvorenom.

U zvaničnom saopćenju ovog ministarstva stoji kako se građanima ne preporučuje duži boravak na otvorenom.

- Ukoliko je kretanje napolju neophodno, preporučuje se disanje isključivo na nos, te korištenje zaštite u vidu šala ili marame za prekrivanje usta i nosa - stoji u saopćenju.

Kritična mjesta

Ove preporuke se odnose na sve građane, a posebno na rizične grupe stanovništva kao što su trudnice, starije osobe, osobe s hroničnim bolestima respiratornih organa (kao što su astma i bronhitis) te oboljenjima srca, kao i djeci.

Posebno alarmantno jeste činjenica kako je zagađenje zraka došlo, iako sezona grijanja još zvanično nije ni počela, a "epizoda uzbune" već proglašena.

Kako je potvrdio za Avaz.ba, Enis Omerčić, iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda u prethodna tri dana je došlo do pojave visoke koncetracije prašine (lebdeće čestice pm2.5) i sumpordioksida.

- Posebno je to primjetno kada je u pitanju općina Lukavac. Najvjerovatnije je riječ o industrijskim emisijama koje se u ovakvoj meteorološkoj situaciji zadržavaju u prizemnim slojevima zraka - kazao nam je Omerčić.

Naglasio je kako je porast zagađujućih materija u zraku primjetan i u Sarajevu, Zenici, Tuzli, Kaknju i Živinicama.

- Ovaj trend očekujemo do nedelje, kada će doći do izmjena atmosferskih odnosa koji će pozitivno djelovati na kvalitet zraka - rekao je Omerčić.

Džemila Agić, dirketorica Centra za ekologiju i energiju je za Avaz.ba kazala kako je konkretno za Lukavac situacija gora nego prošle godine, iako nisu aktivna individualna ložišta.

- Na osnovu analize monitoringa zraka, još u avgustu je primijećeno da smo imali 50-sati prekoračenje graničnih vrijednosti. Ovo prekoraćenje je izraženo početkom oktobra i ulazi u crvenu zonu, a stanje se iz dana u dan pogoršava - kazala je Agić i naglasila kako su kritični periodi između 13 i 17 sati.

Aktivnije riješiti problem

Naglasila je da je posebno interesantno kako nikada dosad nismo imali proglašenje "epizode uzbune" u ovom vremenu.

- Ukoliko nadležne institucije i inspekcije, općine, kantoni, vlade ne djeluju, možemo očekivati još goru situaciju ove zime. Jer nikada ranije se nije desilo da imamo "epizodu uzbune" već na početku oktobra, a posebno ako se uzme u obzir i relativno toplo vrijeme koje vlada u proteklih nekoliko dana - rekla je Agić.

Naglašeno je kako se analizom rezultata monitoringa kvaliteta zraka u proteklih godinu dana došlo se do zaključka da je zagađenje zraka u Tuzli, Živinicama i Lukavcu u blagom porastu, a situacija nije bila dobra ni ranijih godina.

- Evidentno je povećanje zagađenja u Tuzlanskom kantonu na mjernim stanicama. Možemo očekivati kritično stanje u Tuzli, Lukavcu i Živinicama. Primjera, Živinice su opterećene visokim koncentracijama zagađujućih čestica. Tamo, postoji veliki broj poslovnih objekata, ali i individualnih, i svi se griju na ugalj. Jednostavno, stanje se pogoršava. Moramo biti aktivniji i zajednički djelovati kako bi se riješio problem - zaključila je Agić.

Pojačati inspekcijski nadzor

Inače, u Tuzli je danas održan i okrugli stol gdje je tema bila velika zagađenost u pojedinim sredinama u BiH. Doneseni su i zaključci koje prenosimo u cjelosti:

Preporuke za FMOIT

1. Da daju preporuku Fondu za okoliš FBIH, i da samo Ministarstvu okoliša i turizma FBiH prednost daju projektima koji će dovesti do smanjenja zagađenja zraka

2. Da se uspostavi evidencija emisjia svakog operatera i pokrene krivična odgovornost instutucija i pojedinaca za emisije i ugrožavanje zdravlja građana.

3. Da pojačaju inspekcijski nadzor nad svim izvorima zagađenja zraka

3. Da ubrzaju Formiranje neovisne Agencije za mjerenje zagađenja zraka

4. Da odredbe iz Zakona o prekšajima integriraju u okolišnu legislativu

MPUZO TK

1. Da prilikom raspodjele sredstava prednost daju projektima koji će dovesti do smanjenja zagađenja zraka

2. Da pokrenu aktivnosti oko donošenja Odluke o kvalitetu zraka za TK u kojoj će između ostaloga biti ograničeno ili zabranjeno spaljivanje visokosumpornih ugljeva i otpada u individulanim ložištima

3. Ubrzati aktivnosti oko proširenjem daljinskog grijanja na općinu Živinice i ubrzati širenje mreže dalinskog grijanja u Tuzli i Lukavcu

4. U cilju pravilnog informiranja i zaštite građana od negativnog uticaja čvrstih čestica na njihovo zdravlje neophodno je odredeti GV ili pragove uzbue za PM2,5 ili preći na mjerenje PM 10 

5. Hitno uraditi izmjene i dopune Plan interventnih mejra za TK, jer je problem da su u Tuzli za proglašenje epizoda relevantne 2 mjerne stanice i da nije određena konzentracija zagađujućih materija kada se automatksi proglažava epizoda uzbuen. 

6. Umrežiti Monitoring zraka TK sa Hidrometeorološkim zavodom FBiH

Zavod za javno zdravstvo

1. Neophodno je snažnije uključivanje Zavod za javno zdravstvo u informiranje i savjetovanje građana 

2. Trebaju pripremiti uputstvo o ponašanju u slučaju prekoračenja GV za obdaništima i škole 

Grad Tuzla

1. U 2017. Godini je Grad Tuzla malo uradio na širenju daljinskog grijanja. Nuzano je aktivnije djelovanje na širenju mreže. 

2. Neophodno je namjensko i transparentno planirnaje i trošenje sredstava dobijenih od Termoelektrane kao odštete za zagađenje okoliša.

3. Ucilju značajnijeg smanjenja emisija iz individualnih ložišta neophodno je sufinasirati: 

- priključenja na Centralno grijanje, 

- prelaska na druge okolišno prihvatljive energente, 

- toplotne sanacije objekata

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.