BIH

Svečana akademija povodom 25.godišnjice formiranja Petog korpusa, stigle brojne zvanice

I. Nurspahić/Avaz.ba

Piše: . NURSPAHIĆ

21.10.2017

Svečanom akademojim u sportskoj dvorani „Luke“ u Bihaću, večeras je završeno obilježavanje 25.godina formiranja Petog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine, stuba odbrane države BiH, koji je bio satkan od najboljih i najhrabrijih sinova koji su stali na branik domovine i suprotstavili se brutalnoj agresiji. Četiri godine bespoštedne borbe i herojstva , rezultirali su današnjom slobodom.


Brojne zvanice

Među brojnim zvanicama, pripadnicima boračkih kategorija, prisutni su bili bivši komandanti Petog korpusa Ramiz Dreković i Atif Dudaković, Salko Bukvarević, federalni ministar za pitanja boraca, te Đemal Merdan i Rizvo Pleh, ratne starješine drugih korpusa.

Peti korpus formiran je Odlukom Predsjedništva države u iznimno teškom ratnom periodu, stoga je na obilježavanje godišnjice došao i Mirko Pejanović, član ratnog Predsjedništva.  

Na vrlo emotivan način o formiranju, ratnom putu te značaju 5. Korpusa za cijelu BiH govorili su pukovnik Hamdija Abdić, ratni komandant 502.Viteške brigade i predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje 25.godišnjice, Atif Dudaković i Ramiz Dreković, i svi su složni da je nemjerljiv doprinos 5.Korpusa u odbrani tadašnjeg Bihaćkog okruga, ali i BiH, jer su pripadnici „Sile nebeske“ oslobodili više teritorije nego cijela Armija R BiH.

Organizacioni odbor obilježavanja ovog jubileja zahvalio se svim veteranima odbrambeno-oslobodilačkog rata, prije svih ratnim komandantima 5. Korpusa generalima Ramizu Drekoviću i Atifu Dudakoviću, Fadilu Hasanagiću, ratnom načelniku Štaba 5.korpusa RVI, logorašima, kao i porodicama šehida i poginulih boraca, ali i komandi i vojnicima 2.rendžerskog puka koji baštini tradiciju slavnog 5.Korpusa.  

Organizatori su uručili i plakete institucijama za njihov doprinost, hrabrost i odanost u odbrambeno-oslobodilačkom ratu, suprotstavljajući se unutrašnjoj i vanjskoj agresiji.

Zastava na ulazu u Bihać

U sklopu obilježavanja godišnjice „Sile nebeske“, Gradska uprava Bihaća zajedno sa Organizacionim odborom jutros su organizirali svečanost podizanja ratne zastave 5. korpusa na jarbol koji je postavljen na jedan od najprometnijih ulaza u grad Bihać. 

Zastavu su uz intoniranje državne himne zajednički podignuli prvi ratni komandant 5. Korpusa general Ramiz Dreković, Šuhret Fazlić, gradonačelnik Bihaća i Davor Župa, predsjedavajući GV Bihać.

- Prorade uistinu neke pozitivne emocije prilikom dizanja ratne zastave 5.korpusa Armije R BiH i sretan sam što smo se okupili u velikom broju i prisjetili se boraca 5. Korpusa koji zaslužuju poštovanje i sjećanje, a posebno oni koji su dali živote za slobodu. Naravno ispit zrelosti ćemo položiti tek kada budemo rIješili djecu naših šehida i status svakog pripadnika koji je uzeo učešće u odbrani države BiH, - kazao je general Ramiz Dreković. 


Fazlić: Prvi korak


Šuhret Fazlić, bihaćki gradonačelnik kazao je da simbolika postavljenog jarbola sa ratnom zastavom 5. korpusa jeste u tome što se on nalazi na početku puta 5. korpusa, odnosno ceste Bihać – Sarajevo kojom su išli i borci 5. korpusa oslobađajući okupirane teritorije.

- Ovo je prvi korak ka simboličnom obilježavanju datuma od značaja za naš grad i državu BiH. Tako ćemo već na Dan državnosti ovdje postaviti državnu zastavu, a za Dan grada Bihaća i zastavu našeg grada - kazao je gradonačelnik Fazlić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.