lzrael uputio protestnu notu BiH zbog odluke o imenovanju škole po Mustafi Busuladžiću

Fena

Ambasada lzraela za BiH, sa sjedištem u Tirani, uputila je Ministarstvu vanjskih poslova (MVP) BiH protestnu notu zbog odluke Skupštine Kantona Sarajevo i Općinskog suda u Sarajevu da se Osnovna škola "Dobroševići" preimenuje u Osnovna škola "Mustafa Busuladžić", saopćeno je danas iz Saveza udruženja antifašista i boraca NOR-a u KS.

Ovu informaciju potvrdilo je Ministarstvo vanjskih poslova BiH, koje navodi da je notu dalje proslijedilo Vijeću ministara BiH, Vladi FBiH i Vladi KS.

Ambasada Izraela u ovoj noti ponovo izražava iskreno žaljenje zbog toga što su vlasti KS odobrile takvu odluku, naročito uzimajući u obzir činjenice daje većina bosanskih Jevreja ubijena od ruke fašističkih i nacističkih okupatorskih snaga "sa kojima se identifikovao gospodin Busuladžić".

Dodaje se da takav nesretan čin ugrožava bogat multietnički i svjetski duh, na koji je Sarajevo zajedno sa  svojom jevrejskom zajednicom veoma ponosno.

- Jevrejska zajednica, koja postoji u BiH preko 450 godina, sastavni je dio kultumog mozaika zemlje. Jevreji su počastvovani što su značajno doprinijeli društvu Bosne i Hercegovine - navodi se, između ostalog, u noti.

Više o:

Izrael MVP BiH
NA VRH

Podijeli članak na