BIH

Završeni masovni protesti penzionera u Sarajevu

Avaz.ba

25.10.2017

12.55 Nakon dvosatnog protesta pred zgradom Vlade Federacije BiH okupljeni penzioneri počeli su se razilaziti.

U Vladi su i dalje na pregovorima predsjednik Saveza udruženja penzionera FBiH Mehmedalija Rapa i predsjednik Skupštine Saveza Omer Omerefendić.

Omerefendić je novinarima prije ulaska kazao da će se sastati s Federalnim premijerom Fadilom Novalićem i ministrom rada i socijalne politike Veskom Drljačom.

Okupljeni penzioneri su protestirali, između ostalog, zbog neusvajanja novog Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju koji je Vlada jučer na sjednici utvrdila u formi Prijedloga i uputila u parlamentarnu proceduru po hitnom postupku.

Rapa je u izjavi novinarima rekao da pozdravlja jučerašnje utvrđivanje Prijedloga i slanje u hitnom postupku. Smatra da će uspjeti doći do rješenja problema penzionera.

11.15   Predsjednik Izvršnog odbora Saveza udruženja penzionera FBiH Omer Omerefendić se obratio prisutnim i poručio: 

- Da li se oni pitaju od čega mi živimo. Poštovana gospodo, svi smo svjesni situacije, ali zvaničan podatak sa stranice Federalnog zavoda PIO za mjesec septembar kaže da 63 posto penzionera u Federaciji prima penziju do 326 maraka. Nećemo odstupiti od naših zahtjeva. Brine nas šta će biti sa nama za četiri godine. Niko se o nama ne brine, ni direktor PIO-a, direktor zdravstvene zaštite, pa ni premijer Federacije. Da nas bar pitaju od čega živimo - poručio je Omerefendić.

11.05 Okupljeni penzioneri su poručili da svi znaju koliku penziju zaslužuju penzioneri koji su danas došli protestirati.

- Svi oni znaju koliko jedan penzioner dobiva para. Da li je uredu da neko državu ostavlja u amanet? Ovo su mirni protesti, ali ne budemo li mi dobili ono što zaslužili, onda na proteste dolazi 420.000 penzionera - kazali su okupljenim novinarima. 

10.50 Nekoliko hiljada penzionera, koji su okupljeni ispred Vlade Federacije, poručili su Vladi da je dosta.

- Ovo je sramota, za pet godina samo su pet posto povećane penzije. Posmrtne pomoći ugraditi u novi Zakon PIO - kazali su penzioneri.

Uzvikivali su:

- Nekom more i vikendice, a nekom narodne kuhinje.

Inače, proteste osigurava veliki specijalaca.

10.30 Mehmedalija Rapa, predsjednik Saveza udruženja penzionera FBiH rekao je kako će penzioneri na ispunjenje zahtjeva čekati do početka iduće godine. 

- Vrijeme je da nadležni krenu rješavati naše teške i nagomilane probleme. Danas ćemo poslati jasnu poruku svim vlastima da moraju promijeniti svoj odnos prema ovoj najstarijoj i najvrednijoj kategoriji društva u državi. Mi smo sagradili ovu zemlju i borili se za nju. Ovakav odnos je nedopustiv prema nama - rekao je Rapa.

Predsjednik Saveza udruženja penzionera Federacije BiH Mehmedalija Rapa rekao je da će danas u Sarajevu ovaj savez održati protestni skup zbog neadekvatne zdravstvene i socijalne zaštite penzionera i niskih penzija.

Rapa je rekao da je drugi razlog za organiziranje protesta nedonošenje Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju kojim bi bili regulirani način i mogućnost povećanja penzija, a unutar ovog saveza bio bi napravljen određeni odnos između novih i starih penzionera.  

- Bez ovog zakona u FBiH, praktično, kada je riječ penzionerima, ne može se ništa riješiti - dodao je Rapa.

Reporteri Avaz.ba sa lica mjesta javljaju da su okupljeni penzioneri izviždali direktora "Elektroprivrede" BiH Bajazita Jašarevića.

Jutros ispred Vlade FBiH ( A.Durgut/Avaz.ba). Jutros ispred Vlade FBiH ( A.Durgut/Avaz.ba)

On je podsjetio da su penzioneri u FBiH posljednje povećanje penzija dobili 2014. godine, kada su penzije povećane za 10 posto, a u međuvremenu su porasli troškovi života.

Predsjednik Saveza udruženja penzionera FBiH je napomenuo da ovaj savez broji oko 207.000 penzionera, raspoređenih u oko 70 udruženja.

U FBiH ima 410.000 penzionera, a 66 posto živi od minimalne penzije od 320 KM, dok je prosječna penzija u FBiH u septembru bila 371,50 KM.


Jutros ispred Vlade FBiH ( A.Durgut/Avaz.ba). Jutros ispred Vlade FBiH ( A.Durgut/Avaz.ba)

Foto : E. Trako/Avaz.ba. Foto : E. Trako/Avaz.ba

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+8
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.