BIH

VSTV o reakcijama na presudu Naseru Oriću: Neprimjeren pritisak na pravosudne institucije na nivou države

E. H.

26.10.2017

12:05   Potredsjednica VSTV-a Ružica Jukić kazala je novinarima da nije loše da se provedu određene provjere nosioca pravosudnih funkcija u BiH. 

- Kad je u pitanju peti zaključak koji podrazumijeva da Vijeće može u opravdanim slučajevima razriješiti dužnosti nosioca pravosudne funkcije, ne vjerujem da će to proći. Ide na našu Komisiju za legislativu, a postupak se mora uskladiti sa Evropskom konvencijom o zaštiti ljudskih prava, a član šest te Konvencije kaže da se ne može nekog hitno smjeniti bez da mu date pravo da se on na to izjasni - pojasnila je Jukić.

Dodala je da smatra kako je ovo dobra namjera predsjednika VSTV-a jer mnoge stvari predstavljaju opterećenje za rad Vijeća i sistema, kao što su disciplinski postupci koji se provode prema Zakonu o parničnom postupku.

 - Kad je riječ o zadovoljavajućim ocjenama za rad pravosudnih institucija za prošlu godinu, mora se znati da Vijeće pred sobom ima statističke podatke i ne može se reći da oni nisu zadovoljavajući.

Druga stvar je javnost, gdje su pojedinci nezadovoljni, a treća stvar je što mi stalno tražimo povećanje broja nosioca pravosudnih funkcija, ali nam se uvijek kaže da nema novca. Zakonodavna i izvršna vlast mora pomoći pravosuđu - smatra Jukić.

Komentarišući jučerašnje komentare delegata državnog parlamenta, kao i pozive da VSTV podnese kolektivnu ostavku, Jukić je kazala da smatra kako Parlament BiH treba da podnese kolektivnu ostavku, jer su oni doprinjeli ovakvom stanju u državi.

 - Najlakše je reći da su svi krivi, naravno da postoje neki koji jesu, ali oni imaju ime i prezime. U Vijeću ne bira jedan čovjek, mi smo kolektivni organ, ja se mogu protiviti određenoj stvari, ali ona će proći. Mislim da nije tačno da cijelo pravosuđe u BiH ne valja, to je nevjerovatna izjava političara. Znam da postoji još poštenih kolega i zbog toga ne dozvoljavam Parlamentu BiH da kaže da je čitav sistem ili VSTV korumpiran - naglasila je Jukić.

Dodala je da Parlament BiH prvenstveno zbog svojih predizbornih kampanja priča ovakve priče.

 - Čim u Tužilaštvo BiH dođe prijava za jednog političara oni počinju tražiti rušenje sistema i tvrde da ta institucija ne valja. Parlament BiH je taj koji je stvorio krizu - zaključila je Jukić.

11:50 Predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija u pauzi sjednice novinarima kazao je da peti usvojeni zaključak je modificiran te da je prihvaćena potreba da se uspostavi konkretan mehanizam za razriješenje nosioca pravosudne funkcije bez prethodnog disciplinskog postupka.

- Komisija VSTV-a za legislativu pripremit će te odredbe kako bi one bile u skladu sa pravnim standardima i odredbama Evropske konvencija o ljudskim pravima. Što se tiče provjera koje smo tražili, dat ćemo neki razuman rok da se to pribavi. Posebno su problematični podaci o nacionalnosti lica osuđenih i oslobođenih u slučajevima ratnih zločina jer se ti podaci moraju ručno vaditi - pojasnio je Tegeltija. 

Komentarišući pozitivne ocjene koje je VSTV dao za rad pravosudnih institucija u prošloj godini, istakao je da su one date na osnovu izvještaja.

- Mogli ste čuti da još uvijek nemamo prave kriterije za ocjenu rada institucija i to je nešto što moramo u budućnosti urediti - naglasio je Tegeltija.

Na pitanje novinara o pozivima pojedinih članova Parlamenta BiH da VSTV podnese kolektivnu ostavku, Tegeltija je kazao da na Parlamentu BiH jučer nismo mogli čuti ništa novo što nismo čuli ranije.

- Inicijativa da članovi VSTV-a treba da podnesu ostavku došla je od jednog poslanika, tačnije Aleksandre Pandurević i to je njeno pravo da uputi takav zahtjev i ja nemam na to nikakav komentar - zaključio je Tegeltija.

10:55 Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV) BiH izdalo je saopćenje za javnost u povodu reakcija predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti Republike Srpske i Republike Srbije na prvostepenu presudu Suda Bosne i Hercegovine u krivičnom postupku protiv Nasera Orića.

Saopćenje prenosimo u cijelosti:

- Sudije su nezavisne u postupanju i donošenju odluka, te sude i presuđuju na osnovu Ustava i zakona. Oni su slobodni u zastupanju svog shvatanja, utvrđivanju činjenica i primjeni prava i nisu dužni da ikome objašnjavaju svoja pravna shvatanja i utvrđeno činjenično stanje, izuzev u obrazloženju odluke. Ishode sudskih postupaka sudije ne mogu i ne smiju prilagođavati očekivanjima i shvatanjima zakonodavne i izvršne vlasti.

Svako komentarisanje nepravomoćnih sudskih odluka od strane predstavnika političke vlasti je neprihvatljivo i, u pravilu, predstavlja pritisak na rad suda i zadiranje u nezavisnost i samostalnost sudske vlasti.

Pozivi na ukidanje Suda Bosne i Hercegovine i Tužilaštva Bosne i Hercegovine, nagovještavanje mjera koje bi za posljedicu imale pravnu nevažnost odluka navedenih pravosudnih institucija na području Republike Srpske te poziv sudijama srpske nacionalnosti da napuste Sud Bosne i Hercegovine, predstavljaju neprimjeren pritisak na pravosudne institucije na nivou države - piše u saopćenju VSTV-a BiH.

10:20 Ovo je pet zaključaka koji su danas usvojeni na VSTV-u povodom informacije Centra za istraživanje rata i ratnih zločina i traženje nestalih lica RS o ratnoj prošlosti 15 aktivnih sudija i tužilaca u Sudu i Tužilaštvu BiH. 



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.