BIH

Incko pisao zvaničnicima u FBiH: Prioritetno imenovanje novog Nezavisnog odbora, građani imaju pravo na funkcionalan sistem rada policije

Incko: Nije jasno zašto novi Nezavisni odbor nije imenovan do sada

Avaz.ba

26.10.2017

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH, Valentin Incko (Inzko), uputio je danas pismo na više adresa zvaničnicima u Federaciji BiH, tražeći da se poduzmu svi potrebni koraci da se priritetno osigura odabir i imenovanje novog Nezavisnog odbora Federacije BiH. 

Mandat Nezavisnog odbora FBiH koji ima ključnu ulogu u procesu odabira i razrješenja direktora i zamjenika direktora Federalne uprave policije i praćenje njihovog rada još nije imenovan, a mandat prethodnog je istekao u novembru 2015. godine.

Inckovo pismo prenosimo u cijelosti: 

- Kao što je poznato, mandat Nezavisnog odbora FBiH je istekao u novembru 2015. Ovaj Nezavisni odbor, između ostalog, igra ključnu ulogu u procesu odabira i razrješenja direktora i zamjenika direktora Federalne uprave policije. Odbor također ima važnu ulogu u praćenju rada direktora policije. 

Iako nije jasno, zašto novi Nezavisni odbor nije imenovan do sada, građani FBiH imaju pravo na potpun i funkcionalan sistem rada policije koji uključuje i Nezavisan odbor kao njegovo važno institucionalno obilježje. 

Stoga, ovim putem tražim da poduzmete sve potrebne korake da se prioritetno osigura odabir i imenovanje novog Nezavisnog odbora, u skladu sa odgovarajućim zakonskim procedurama – navedeno je u Inckovom pismu. 

Pismo koje je upućeno Kolegiju Predstavničkog doma i Doma naroda PSBiH, dostavljeno je i Marinku Čavari, predsjedniku FBiH, Meliki Mahmutbegović, potpredsjednici FBiH, Milanu Dunoviću, potpredsjedniku FBiH, Aljoši Čampari, ministru unutrašnjih poslova FBiH, Draganu Lukaču, direktor Uprave policije FBiH, ambasadoru Larsu Gunaru-Vigemarku (Gunnar-Wigemark), šef delegacije EU i BiH i Uredu specijalnog predstavnika EU u BiH i ambasadorici Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Morin Kormak (Maureen Cormack). 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.