Ministarski sastanak u Varšavi: Predstavnik Kine podržao ideju ministra Juska da se naredni susret 16+1 održi u BiH

Ministarski sastanak u Varšavi: Predstavnik Kine podržao ideju ministra Juska da se naredni susret 16+1 održi u BiH

U Varšavi je 25. i 26. oktobra održan sastanak ministara saobraćaja centralnih i istočnih evropskih zemalja kao i predstavnika Narodne Republike Kine (CEEC- China, 2nd Transport Ministers“ Meeting&Business Forum), na kojem je u ime Ministarstva komunikacija i saobraćaja učestvovao ministar Ismir Jusko.

Dvodnevni sastanci okupili su ministre, zamjenike ministara, sekretare, kao i druge visoko rangirane dužnosnike iz 16 centralnih i istočnih evropskih zemalja, kao i predstavnike Narodne Republike Kine (16+1), predvođene zamjenikom ministra prometa, te mnogobrojne stručnjake iz sektora prometa i finansijskih institucija.

Susret u Varšavi bio je prilika za otvaranje tema o novim inicijativama kojima bi se potaknuo daljnji razvoj saobraćajne infrastrukture svih vidova prometa centralnih i istočnoevropskih zemalja, te olakšao prijelaz na efikasan, siguran i održiv sistem mobilnosti.

Govora je bilo i o pojedinačnim projektima zemalja učesnica ministarskog sastanka, sa posebnim osvrtom na projekte regionalnog značaja, a s ciljem ispunjenja neophodnih uvjeta za investicionu pomoć Narodne Republike Kine.

Na ministarskom sastanku, u okviru prvog panela, izlaganje je održao i ministar Ismir Jusko, koji je prezentirao postojeće stanje infrastrukture svih vidova prometa u Bosni i Hercegovini, kao i plan budućih aktivnosti, ističući da je većina investicija usmjerena na izgradnju Koridora Vc, koji je od regionalnog značaja. Navedena ulaganja u sve vidove prometa višestruko će utjecati na razvoj privrede, što će doprinijeti većoj zaposlenosti, uštedi vremena, sigurnosti učesnika u prometu te će istovremeno pridonijeti smanjenju emisija stakleničkih gasova i očuvanju okoliša.

Također, istakao je da osnovna i sveobuhvatna prometna mreža Bosne i Hercegovine ima strateški međunarodni značaj unutar zapadnog Balkana, sa posebnim osvrtom na daljnje investiranje u modernizaciju i povećanje kapaciteta luka Brčko i Šamac.

Ministar Jusko održao je sastanak sa zamjenikom ministra saobraćaja Narodne Republike Kine Heom Jianzhongom o budućim planovima gradnje infrastrukture BiH. Zamjenik ministra saobraćaja Kine iskazao je punu opredijeljenost za učešće kineskih kompanija u gradnji infrastrukturnih objekata u Bosni i Hercegovini, posebno ističući gradnju Koridora Vc.

Ministar Jusko iskazao je zainteresiranost BiH za organizaciju ovakvog ministarskog sastanka naredne godine, za šta je od zamjenika ministra Jianzhonga dobio punu podršku.

Pored navedenog sastanka, ministar Jusko održao je i odvojene sastanke sa ministrima Makedonije, Poljske, Republike Latvije, Crne Gore i državnom sekretarkom Republike Hrvatske.

Na sastanku sa ministrima Crne Gore i Makedonije definirana je platforma zajedničkog kandidiranja projekata regionalnog značaja za sredstva iz fondova Evropske unije. Također, ministar Jusko naglasio je daljnju opredijeljenost BiH za poboljšanje saobraćajnice preko graničnog prijelaza Šćepan-Polje, za šta je od ministra Nurkovića dobio punu podršku. Ministar Nurković je napomenuo da je Crna Gora i dalje zainteresirana za modernizaciju postojeće saobraćajnice na teritoriju Crne Gore.

Učesnici dvodnevnog ministarskog sastanka i biznis foruma imali su priliku prezentirati i razmijeniti pozitivna iskustva u gradnji infrastrukturnih objekata, sa težnjom ka stvaranju održivog i ekološki prihvatljivog saobraćajnog sistema.

Preuzmite aplikacije Dnevnog avaza za Android i iOS.

NA VRH