BIH

Nakon blokade od godinu i po: Dogovoren Nezavisni odbor

U ponedjeljak se očekuje imenovanje na Predstavničkom domu

M.R.S.

26.10.2017

Radna grupa koju čine članovi komisija za izbor i imenovanje oba doma Parlamenta FBiH, danas je na sjednici konačno utvrdila prijedlog sedam članova Nezavisnog odbora i tri člana Odbora za žalbe građana.

Ovim je napokon deblokiran proces imenovanja ovih odbora koji su, prema stavu većeg broja parlamentaraca, kočili iz SDA.

Nezavisnom odboru mandat je istekao u novembru 2015. godine, a ovaj saziv Parlamenta nije nikako imenovao Odbor za žalbe građana. Intervjui sa kandidatima za Nezavisni odbor obavljeni su još početkom prošle godine i otada se čeka njihovo bodovanje i konačan prijedlog, što je tek jučer završeno.

Imenovanje Nezavisnog odbora, koje prati rad direktora FUP-a i ključan je za razrješenje i imenovanje direktora i njegovog zamjenika, kao i imenovanje Odbora za žalbe građana trebalo bi da se nađe na dnevnom redu vanredne sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH u ponedjeljak, a nakon što prođe Komisiju za izbor i imenovanje tog doma.

Istovremeno, da bi ova tijela bila i konačno imenovana, moraju proći istu proceduru izbora i u Domu naroda koji, pak, nema za sada zakazanu nikakvu sjednicu, ali se ne očekuju problemi.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.