BIH

Informativni program nije znao za intervju sa Sebijom Izetbegović

S. Kurt

26.10.2017

Kolegij Informativnog programa BHT zatražio je od generalnog direktora i rukovodstva BHT pojašnjenje i jasan stav oko neemitiranja intervjua sa direktoricom Kliničkog centra Sarajevo Sebijom Izetbegović.

- Mi samo tražimo da se jasno naznači da ni Kolegij, ni urednici, ni novinari Informativnog programa nisu sudjelovali niti u planiranju niti u pripremi intervjua. Nas niko nije uključivao. Mi o tome ništa nismo znali. Ko jeste i hoće li to reći, nije na nama da presuđujemo – govori v. d. urednika Informativnog programa Fadil Smajić.

On nas je zamolio da o situaciji koja potresa i bh. javnost, ali i sam Javni servis razgovaramo i s rukovodstvom, jer smatra da oni moraju dati zadnju riječ.

Objašnjava kako je upravo jutros mladim kolegama, novinarima ponovio osnove žurnalizma, podsjetio na etiku, profesionalnost, te pouke koje se mogu izvući iz ovog slučaja.

Upitan kad je on osobno, ali i redakcija IP saznala da je planirano emitiranje intervjua sa dr. Izetbegović, Smajić kaže:

- Kad su se pojavili dijelovi intervjua na web-stranici, odnosno kad ih je autorica Lejla Zvizdić objavila na osobnom FB profilu. Sa nama ništa nije dogovarano. Nije ispoštovana niti jedna procedura, a one se znaju.


Smajić kaže da su dopisom rukovodstvu novinari i urednici Informativnog programa uradili najminimalnije što se može.

- Mi želimo da sačuvamo svoj obraz – dodaje. 

Inače, na sinoćnjem Dnevniku rukovodstvo RTV BiH saopćilo je tek da „nije u mogućnosti da emitira najavljeni intervju sa prof. dr. Sebijom Izetbegović, generalnom direktoricom KCUS-a“.

Niko od direktora nije bio spreman da objasni razloge neemitovanja intervjua. 

Jučer ujutro Avaz.ba je objavio da intervju nije emitovan jer ga je zabranila sama direktorica Kliničkog centra, koja je nije bila zadovoljna onim što je sama izjavila.

Javnost je u najavi imala priliku vidjeti dijelove u kojem je Izetbegović ustvrdila da „samo posprema“ stvari u KCUS-u. 

Ali, najviše reakcija bilo je na njen komentar o masovnom odlasku doktora iz KCUS-a:

- A, gdje su otišli ljekari? Dva kilometra daleko od Kliničkog centra. Nisu oni otišli nigdje. Oni su samo prešli u drugo agregatno stanje - izjavila je Izetbegović. 

Iz Kliničkog centra u BHT je stigao dopis kojim se traži zabrana emitovanja intervjua.

Inače, od jutros traje sjednica Upravnog odbora BHT, na kojoj se raspravlja o tome ko će snositi odgovornost za cjelokupnu situaciju, te kako se moglo dogoditi da intervju bude snimljen bez plana, te ko je glavni krivac zašto nije emitiran. 



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.