BIH

Vigemark: Određeni zaključci VSTV-a zabrinjavajući

Fena

27.10.2017

Šef Delegacije Evropske unije (EU) u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik EU ambasador Lars-Gunar Vigemark (Gunnar Wigemark) izjavio je da je EU primila k znanju zaključke u vezi s informacijom dostavljenom od Centra za istraživanje rata i ratnih zločina i traženje nestalih osoba Republike Srpske, a koje je jučer usvojilo Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV), te istakao da su određeni zaključci zabrinjavajući i da bi mogli direktno utjecati na neovisnost sudija i tužioca, kao i na poštivanje osnovnih prava.

Također je naglasio da je pravo na pošteno suđenje preduvjet za povjerenje javnosti u sistem pravosuđa i da je pretpostavka nevinosti u središtu osnovnih prava koja štiti EU.

- Niti jedan zvaničnik, uključujući sudije i tužioce, ne može biti razriješen dužnosti bez provođenja odgovarajuće neovisne istrage i prethodnih disciplinskih procedura. Odgovarajuće sankcije je moguće izreći samo nakon provedbe takvih procedura i ukoliko se utvrdi postojanje pravne utemeljenosti optužbi protiv zvaničnika - navodi se u Vigemarkovoj izjavi.

Šef Delegacije EU u BiH podvukao je da će zaobilaženje ovih procedura direktno ograničiti neovisnost i nepristranost pravosuđa te da nije u skladu sa standardima EU.

Podsjetio je da su stručnjaci iz EU nedavno ukazali na potrebu za unapređenjem kriterija za imenovanje i razrješenje zvaničnika, u skladu sa standardima EU.

- Bilo kakva unapređenja moraju u potpunosti uzeti u obzir potrebu održavanja neovisnosti pravosuđa, kao i poštivanja osnovnih prava - istakao je Vigemark, saopćeno je iz Delegacije EU u BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.