BIH

VKBI će ostati autonomna nevladina organizacija bošnjačke provenijencije

Fena

28.10.2017

Skupština Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca (VKBI) konstatovala je na sjednici da VKBI nema adekvatnu podršku državnih, entitetskih i kantonalnih institucija te je zaključeno da se dosadašnja praksa i način finansiranja udruženja i fondacija, posebno od ministarstava Bosne i Hercegovine i Federacije BiH, trebaju mijenjati.

Skupštinom je rukovodio predsjedavajući Skupštine prof.dr. Elmir Sadiković.

Također, Skupština je jednoglasno donijela Odluku o izmjenama i dopunama Statuta, čime je važeći Statut usklađen sa odredbama izmjena i dopuna Zakona o udruženjima i fondacijama BiH te potrebama rada Vijeća u narednom periodu.

Skupština je kroz donošenje zaključaka, podržala aktivnosti Upravnog odbora, i od njega formiranog Organizacionog odbora, s ciljem realizacije održavanja svečane Akademije povodom 25. godišnjice osnivanja VKBI. Svečana Akademija bit će održana 22. decembra u Sarajevu. U ovom kontekstu, Skupština je donijela i Pravilnik o priznanjima i nagradama VKBI, po kojem će Upravni odbor odlučivati o priznanjima koja će se dodijeliti laureatima na svečanoj Akademiji.

VKBI će i dalje tražiti i insistirati na podršci za realizaciju kapitalnih nacionalnih projekata, posebno enciklopedijskih izdanja, završetka započetog Riječnika bosanskog jezika, kao i aktivnosti na predlaganju rješenja koja imaju za cilj integraciju bosanskohercegovačkog društva, posebno vladavine prava, jednakopravnosti svih građana i naroda na cijelom teritoriju BiH, suprotstavljanje etničkoj segregaciji i unapređenju obrazovnog sistema u našoj zemlji, koji je ozbiljno ugrožen.

U ovom kontekstu bit će intenzivirana saradnja sa srodnim i prijateljskim udruženjima, prije svih, Hrvatskim narodnim vijećem i Srpskim građanskim vijećem, kao i sa krovnim kulturnim društvima "Preporodom", "Napretkom" i "Prosvjetom".

- VKBI će odlučno ostati autonomna nevladina organizacija bošnjačke provenijencije, sa ekvidistancom od političkih organizacija, pozicije i opozicije, ali sa jasnom zadaćom da kroz kritičke osvrte političkom establišmentu ponudi konkretna rješenja i ideje za unapređenje izgradnje demokratskih principa, na kojima BiH, i kao društvo i kao država, treba da se izgrađuje - poručilli su iz Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.