BIH

Borci prevareni, naknadu neće dobivati svakog mjeseca!

Borci imali drugačiji dogovor s Vladom FBiH

E. HALIMIĆ

28.10.2017

Socijalno ugroženi borci Armije RBiH i HVO-a, kako saznaje „Dnevni avaz“, neće na mjesečnoj osnovi dobivati novčanu naknadu, jer su izmijenjene odredbe sporazuma između Vlade FBiH i obespravljenih demobilisanih boraca.  

Izmjenama je ukinuta odrednica koja je podrazumijevala da će Vlada FBiH mjesečno isplaćivati borcima novčanu naknadu, te je preformulirana na način da će je isplaćivati „godišnje ili dok se ne potroše predviđena sredstva“.

Model raspodjele

Upitan za komentar o promjeni sporazuma, Nijaz Hodžić, v. d. predsjednika Saveza demobilisanih boraca FBiH, kazao nam je da ovo rješenje nije idealno, ali da na njega pristaju kako bi osigurali da najugroženiji borci dobiju barem neke naknade, barem nešto za početak, jer trenutno nemaju nikakva primanja.

Kako objašnjava, veći dio ovog mjeseca potrošen je na usaglašavanje kriterija raspodjele sredstava borcima.

 - Radi se o sredstvima ušteđenim na računu Ministarstva za pitanja boraca FBiH, za ovu godinu je to oko sedam miliona KM. Na jednom od posljednjih sastanaka s predstavnicima boraca iz HVO-a, oni su zahtijevali da borcima HVO-a bude garantovana isplata 30 posto svih sredstava, a borcima Armije RBiH 70 posto. To nije prihvaćeno zato što bi se desila situacija da HVO ima višak sredstava i da budu u mogućnosti da svojim borcima isplate maksimalne iznose, dok bi nedostajalo sredstava za borce Armije RBiH – istakao je Hodžić.

Dodao je da je ipak na kraju usaglašeno da će se sredstva crpiti iz jednog fonda za sve one borce koji ispune kriterije koji su ostali poprilično teški.

 - Inače, ovih sedam miliona maraka izuzetno je malo za potrebe boraca. Javni poziv za dodjelu sredstava bit će vrlo brzo, a najdalje krajem ovog mjeseca ili na početku sljedećeg. Nakon što bude zatvoren konkurs, već u decembru mogle bi biti prve isplate borcima - istakao je Hodžić.


Hodžić: Izuzetno malo za potrebe boraca

Više sredstava

Prema njegovim riječima, za sljedeću godinu bit će više sredstava, jer su uštede na računu Ministarstva veće.

 - Prema nekim procjenama, a u zavisnosti od broja korisnika koji će ispuniti kriterije, ovih sedam miliona KM bit će dovoljno da borci dobiju naknadu za samo jedan mjesec. Predviđa se da će naredne godine biti dostupno između 14 ili 20 miliona KM, što bi eventualno bilo dovoljno za dva ili tri mjeseca – naglasio je Hodžić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.