BIH

Novalić u Pravobranilaštvo imenuje bivšu kolegicu i Zvizdićevu savjetnicu

Novalić: Odluku uputio Parlamentu u julu

M. RENER-SMAJOVIĆ

28.10.2017

Burna rasprava očekuje se u ponedjeljak na vanrednoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH kada na red dođu odluke premijera FBiH Fadila Novalića o imenovanjima federalnog pravobranioca i njegovih zamjenika. Za jednu od zamjenica pravobranioca, naime, predložena je Novalićeva bivša radna kolegica i supruga njegovog nekadašnjeg savjetnika. 

Kako nam je rečeno u Parlamentu, potvrđivanje ovih odluka premijera FBiH dio je tačke „izbori i imenovanja“ koja je na dnevnom redu sjednice Predstavničkog doma, a prethodno će mišljenje o tim odlukama dati Komisija za izbor i imenovanja ovog doma.

Radili u „Cimosu“

Član te komisije Mahir Mešalić, poslanik DF-a u Predstavničkom domu, kazao je jučer da je odluka Novalića da za zamjenicu federalnog pravobranioca imenuje Mirelu Pelidiju „čisti nepotizam“ te da će se tome protiviti i na sjednici.

- Zajedno su radili u „Cimosu“, a supruga je Denijela Pelidije, koji je bio zaposlen kod Novalića u kabinetu – dodao je Mešalić.

To potvrđuju podaci iz Novalićeve i Pelidijine biografije. Pritom, Mirela Pelidija, prema biografskim podacima navedenim u odluci premijera donesenoj u julu ove godine, savjetnica je predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića, Novalićevog stranačkog kolege (SDA).


Mešalić: Bit ćemo protiv

Ostala imena

Prema odluci premijera, za federalnog pravobranioca imenuje se Ivana Matijević, koja, prema biografiji, radi u Uredu registrara Ustavnog suda BiH, a za njene zamjenike imenuju se i Višnja Stanić-Šakota, koja radi u Općini Travnik, te Suvad Murto, koji radi u Službi za zajedničke poslove organa i tijela FBiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.