PROJEKTI | Nakon posjete Erdoana Beogradu

Za put prema Sarajevu, Srbiji od Turske 830 miliona eura!

S. N.
28.10.2017 20:00

Vijest koja je u Sarajevu izazvala nedoumice

Turska je potpisom potvrdila da će graditi autoput Sarajevo - Beograd. Vrijednost srbijanskog dijela tog koridora iznosi 830 miliona eura, tvrdi portal Global Construction Review.  

Ovaj medij navodi da je ministar transporta Turske Ahmet Arslan, tokom nedavne posjete predsjednika Redžepa Tajipa Erdoana (Recep Tayyip Erdogan) Srbiji, s dopremijerkom Zoranom Mihajlović potpisao Pismo namjere.

Krak od 60 km

U njemu je navedeno da će Turska biti uključena i u gradnju 60 kilometara dugog kraka koji bi trebao biti sagrađen do mjesta Kotroman na granici Srbije i BiH, u blizini Višegrada.

Ako je i taj navod tačan, onda je time Turska stavila tačku na debatu u BiH kuda bi ova moderna cesta trebala ići iz Sarajeva, kroz BiH do Beograda. Ako krak završava u Kotromanu, onda je time Ankara odredila da autoput iz Sarajeva treba ići preko Romanije i završiti u Višegradu!

Zvaničnici u BiH s kojima smo razgovarali nemalo su iznenađeni informacijom o potpirivanju Pisma namjere.

- Mi još nemamo ni precizan odgovor na pitanje kako Turska planira realizirati ovaj projekt u BiH – je li to kredit, koncesija ili poklon? Pismo namjere s Turskom, naravno, nemamo! Od nas Ankara i dalje traži da damo rutu puta, ali nema odgovora ni na jedno od naših pitanja, uključujući ono o mogućnosti finansiranja dva pravca, jednog koji će završiti u Višegradu, a drugog u Bijeljini – rečeno nam je.

Bez cifri

S druge strane, u Beogradu nam je potvrđeno da je potpisano Pismo namjere, ali je istaknuto da se u njemu ne spominju cifre.

- Pismo namjere je samo to – neobavezujući akt. U ovom konkretnom dokumentu nabrojani su svi veliki infrastrukturni projekti, uključujući i autoput Beograd – Sarajevo. Navedena je želja Turske da učestvuje u realizaciji i tog posla. No, nikakvih novčanih iznosa nema - kaže nam sagovornik iz Vlade Srbije.

Erdoanov nalog  

Da je potpisivanje Pisma namjere shvaćeno ozbiljno, svjedoči i činjenica da je Erdoan, odmah po povratku u Ankaru, naredio da turska „Exim banka“ izdvoji 500 miliona eura koje će namijeniti finansiranju projekata u Srbiji. Prema dosadašnjoj metodologiji rada, ne samo Turske, novac koji Ankara izdvoji za projekte u Srbiji bit će dat uz uvjet da turske kompanije izvode radove.

NA VRH