BIH

Podić: I ove zime udisat ćemo zrak opasan po život

Sarajevo jučer: S grijnom sezonom počeli i problemi ( M. Kadrić)

Piše: E. D. A.

28.10.2017

Zagađenost zraka prošle je zime u BiH dostigla skoro pa rekordne vrijednosti, opasne po život, pa su poduzimane različite mjere, među kojima i vožnja po sistemu par-nepar, kako bi se pokušali umanjiti negativni utjecaji.  

Martin Tais, stručnjak za kvalitet zraka i klimatolog, kaže da su zagađenja već počela te da i ovaj put stanovnici BiH mogu očekivati isti ili sličan scenariji kao prošle zime.

Mjerne stanice

Stepen zagađenosti zraka svakodnevno se objavljuje na internetskoj stranici Ekoakcija.org, a vrijednosti su prikupljene na mjernim stanicama širom BiH. Anes Podić iz Udruženja „Eko akcija“ navodi da će građani i ove zime biti ostavljeni na milost i nemilost vremenskim uvjetima.

- Povećan stepen zagađenja poklapa se s početkom grijne sezone. Apsolutno se ništa nije promijenilo, samo je pitanje kako će nas vrijeme poslužiti. Definitivno je da građane i ove zime očekuje zrak opasan po život, jer se od prošle godine baš ništa u vezi s tim nije uradilo – rekao je Podić.

Grijna sezona u Tuzlanskom kantonu je počela, a kvalitet zraka još je dobar, osim na području Lukavca, gdje je prošle sedmice već bila proglašena epizoda uzbune. Goran Mišić, pomoćnik ministra za prostorno uređenje TK, rekao nam je da najkritičniju situaciju očekuju oko novogodišnjih praznika te da će kvalitet zraka ovisiti o atmosferskim prilikama.


Najkritičnija situacija u TK očekuje se oko Nove godine ( A. Bajrić)

Bolje stanje

Članovi zeničkog udruženja „Ekoforum“ već godinama bilježe enormne vrijednosti prekoračenja zagađenja zraka u Zenici. Prošle godine zabilježeno je čak 156 dnevnih prekoračenja zagađenja.

U Sarajevu je, prema jučerašnjim mjerenjima, zrak bio nezdrav, u Zenici je stanje bilo nešto bolje, dok su Tuzla, Lukavac, Bosanski Brod i Kakanj bili umjereno zagađeni.


Zenica jučer: Lani bilo čak 156 dnevnih prekoračenja zagađenja ( J. Hadžić)


Ako mislimo tu živjeti, moramo nešto uraditi 

- Imali bismo magle i da nema nijednog zagađivača, jer je Sarajevo grad na planini. Sedamdesetih godina uspjeli smo očistiti Sarajevo, kada smo uveli plin, a to je koštalo oko 200 miliona dolara. Mora se nešto učiniti. Ako želimo da se može živjeti u ovom gradu, mora se rješavati zagađenje zraka - rekao je Martin Tais.


Podić: Ništa se nije promijenilo

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.