BIH

Drugi dio Izvještaja Vlade RS Vijeću sigurnosti UN: Ustavni sud BiH mora biti reformisan

Srna

29.10.2017

Ustavni sud BiH mora biti reformisan tako da mjesta za strane sudije budu ukinuta, ukoliko BiH želi da vrati vladavinu prava i spriječi dalje protupravno podrivanje Dejtonskog sporazuma, ističe se u novom, drugom Izvještaju Vlade Republike Srpske Vijeću sigurnosti UN.  

U Izvještaju se podsjeća da odredbe Ustava BiH pokazuju da je namjera bila da strane sudije prestanu sa radom nakon petogodišnjeg prelaznog perioda.  

- Legitimitet Ustavnog suda podriva prisustvo stranih sudija, odsustvo nezavisnosti suda i savezništvo stranih i bošnjačkih sudija koji djeluju kao politički instrumenti visokog predstavnika i SDA - navodi se u drugom dijelu Izvještaja pod naslovom "Ustavni sud BiH mora biti reformisan".  

U dokumentu se naglašava da su zvaničnici EU jasno stavili do znanja - BiH ne može pristupiti EU sa stranim sudijama u Ustavnom sudu BiH. 

- Uz to, prisustvo stranih sudija u Sudu je nespojivo sa suverenitetom i demokratijom BiH. Svi srpski i hrvatski lideri u BiH zalažu se za ukidanje uloge stranih sudija, ali bošnjačke stranke blokiraju ovu suštinski bitnu reformu zato što ne žele razbijanje političkog savezništva stranih i bošnjačkih sudija - navodi se u dokumentu.

Troje od devet sudija Ustavnog suda BiH su stranci koje je imenovao predsjednik Evropskog suda za ljudska prava, bez saglasnosti domaćih institucija. Nijedna druga suverena država u svijetu u svom ustavnom sudu nema mjesta rezervisana za strane sudije, a kamoli sudije koje je imenovao strani sudija pojedinac bez obaveze saglasnosti date zemlje na imenovanje. 

- Odredbe Ustava BiH pokazuju da je namjera strana bila da stranci budu privremeno svojstvo Suda i da se nakon pet godina donese zakon kojim će biti zamijenjeni. Nažalost, SDA i druge bošnjačke stranke blokirale su sve zakone kojima bi se strane sudije zamijenile državljanima BiH. Žele da strane sudije ostanu zato što sasvim pouzdano glasaju u prilog centralizaciji BiH, bez obzira na ustavni meritum datog predmeta - podsjeća se u Izvještaju.

U Vladi Srpske napominju da je najbitniji element svakog suda koji vrši sudsku reviziju legitimitet u javnosti.  

- Bez tog legitimiteta javnost neće prihvatiti sudske odluke, naročito ne one kojima se poništavaju zakoni koje su donijele demokratski izabrane institucije. Legitimitet Ustavnog suda teško je narušen prisustvom stranih sudija, odsustvom nezavisnosti Suda i političkim savezništvom stranih i bošnjačkih sudija koji služe agendi visokog predstavnika i SDA - zaključuje se u Izvještaju.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.