BIH

Fotožurnal: Nostalgija za Titom, pita od kuće, kolona do Zetre, gorčina i razočarenje na kraju

Obukao je najbolje ko je šta imao pa u Alipašinu ulicu pred Vladu FBiH: Ono malo pite i hljeba u ranac pa na trosatne proteste, a neki su ponijeli i stolice

E. Trako

29.10.2017

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+5

Penzioneri su u srijedu izašli na proteste. Njih oko 10.000 diglo je svoj glas i bahatim vlastodršcima, ako ništa drugo, barem malo utjeralo strah u kosti, pa su im isti dan obećali sve zahtjeve ispuniti. Do posljednjeg. Tako se to radi, a sve bez ijednog incidenta. Ma ni onog najmanjeg.  

Nebo se smilovalo

Naprotiv. Bilo je vrlo emotivno gledati ljude u trećoj životnoj dobi, koji su gradili ovu državu, kako skromno odjeveni, a obukao je najbolje ko je šta imao, stoje u Alipašinoj ulici u Sarajevu, pred zgradom Vlade FBiH. Ono malo pite i hljeba u ranac pa na trosatne proteste.

Sreća da se i nebo smilovalo pa nijedna kap kiše za vrijeme protesta nije pala. Bio je to protest ljudi koji su odrastali, stasavali i zasluge dobivali u nekim drugim vremenima. Boljim ili gorim, vrijeme to već sada pokazuje. Tako je Tahvil Neimarlija ponio potvrdu da je još davne 1982. godine dobio Orden rada sa srebrenim vijencem bivše SFRJ.

Ministar i unuk

Ponio je i ček od sadašnje penzije – na njemu piše da prima penziju od 448 KM. Kojeg li životnog paradoksa. Brojni penzioneri su kao rekvizite ponijeli prazne šerpe i kašike.

Dok su mirno stajali ispred metalne ograde, iza zgrade Vlade čekali su specijalci. Sigurno dvije stotine njih, spremnih da čuvaju i da „odbiju nalet“ penzionera. Niko nije ni pomislio da provaljuje metalnu ogradu. Naprotiv, među njima je bilo čak i onih koji su novinare uveseljavali pričajući viceve poput ovog:

- U jednog ministra iz SDA rodio se unuk. Došli mu svi u posjetu iz vlasti. Pričaju oni, „mašallah kako je lijep i napredan, vala moramo gledat' da mu sredimo da dobije kakvu penziju“.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.