BIH

Maratonska proširena sjednica Izvršnog odbora stranke: Optužbe premijera i čelnika SDA Tuzla

Kukić: Navodno želi sve držati pod kontrolom

Piše: A. HADŽIĆ

29.10.2017

Proširena sjednica Izvršnog odbora (IO) Kantonalnog odbora (KO) SDA Tuzlanskog kantona (TK) održana je jučer poslije podne u Tuzli te nije bila završena sinoć do zaključenja ovog izdanja našeg lista.  

Sjednici su, osim članova IO s predsjednikom KO SDA Mirsadom Kukićem na čelu, prisustvovali predsjednik Skupštine TK Senad Alić, kantonalni premijer Bego Gutić skupa s ministrima iz reda SDA te predsjednici općinskih organizacija stranke s područja TK.


Puno vatre


Razlog sazivanja je sve očigledniji razdor u SDA TK, koji je eskalirao otvorenim sukobom premijera TK Gutića i njegovog dugogodišnjeg prijatelja i političkog mentora, aktuelnog predsjednika SDA TK Mirsada Kukića.

- Sastanak protječe u međusobnom optuživanju pristalica Kukića i Gutića. Gutića optužuju za paralelizam i samovolju u vođenju Vlade, neposlušnost stranci, dok se Kukiću zamjera da želi sve držati pod svojom kontrolom. Puno je vatre na sastanku – otkrio nam je sinoć u SMS poruci jedan od učesnika sastanka.

Poznavaoci prilika u SDA tvrde da Kukić i Gutić ne komuniciraju već duže te da sukob nije ideološke, već interesne naravi, ustvari da je u pitanju odmjeravanje snaga uoči izbora iduće godine, a koje je dirigirano iz Centrale SDA u Sarajevu.


Gutić dolazi jučer na sjednicu: Zamjeraju mu paralelizam i samovolju ( A. Bajrić)

Pokušaj demontaže 

Vrh SDA, naime, pokušava demontirati Kukićevu moć u TK, što je dovelo do uvođenja povjereništava u nekoliko općinskih organizacija i smjena kadrova za koje se smatralo da su bliski Kukiću. No, Kukić kao vrhunski „politički matematičar“, kako ga zovu, nije sjedio skrštenih ruku.

Sredinom sedmice, nakon burnog sastanka u OO SDA Banovići, četiri poslanika u Skupštini TK koja dolaze iz Banovića, saopćenjem za javnost obznanila su da više ne podržavaju rad premijera Gutića. To je Gutiću bila jasna poruka da ga ne podržavaju ni drugi poslanici SDA, ali za sada nema naznaka da bi na narednoj sjednici Skupštine TK moglo doći do glasanja o (ne)povjerenju premijeru.

Kukićeva šutnja 

Za razliku od Gutića, koji je javno optužio Kukića za privatiziranje stranke, loše vođenje politike i samovolju, Kukić do sada nije izlazio u javnost s bilo kakvim optužbama. Oni koji su mu bliski, kažu da je svojom šutnjom želio iz grma istjerati zeca, odnosno uvjeriti se u sumnje da je Gutić od dugogodišnjeg njegovog prijatelja postao oružje u rukama određenih kadrova iz vrha SDA za njegovo rušenje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.