BIH

Na savjetovanje političara godišnje ode minimalno dva miliona maraka

Zvizdić, Crnadak, Novalić, Bradara, Mušić, Čolak: Federalni premijer prednjači

Piše: M. RENER-SMAJOVIĆ

29.10.2017

U izvršnoj i zakonodavnoj vlasti u BiH angažirano je najmanje stotinu savjetnika koji nas godišnje koštaju barem dva miliona KM, a čini se da u broju savjetnika prednjači federalni premijer Fadil Novalić.  



Bez koristi

Pitanja o savjetnicima poslali smo institucijama vlasti na državnom i entitetskim nivoima, Distriktu Brčko, svim kantonima, gradovima i na desetak razvijenijih općina. Odgovore smo dobili od njih tek tridesetak, što je manje od pola. Ostale čekamo čak dva mjeseca. 

Prema odgovorima, plaće savjetnika kreću se uglavnom od 1.700 do 3.200 maraka.  

Analitičari ocjenjuju da od zapošljavanja većeg broja savjetnika građani nemaju koristi.

Premijer FBiH ima devet savjetnika, računajući Zlatka Hurtića, za kojeg se tvrdi da je vanjski saradnik, ali je u nedavnom saopćenju iz Vlade naveden kao savjetnik. Slijedi predsjedavajuća Doma naroda Lidija Bradara s osam savjetnika.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Edin Mušić, kojeg smo nakon dva mjeseca čekanja odgovora „presreli“ s ovim pitanjem, kaže da ima svoja tri savjetnika, dok revizori navode da ih je do kraja prošle godine imao sedam, a poslanici ga prozivaju da ima osam.

Tako čelnici vlasti FBiH pojedinačno imaju više savjetnika nego članovi Predsjedništva BiH. Istovremeno, predsjedavajući i dopredsjedavajući oba doma Parlamenta BiH imaju maksimalno po dva savjetnika, s tim da je jedan od njih šef kabineta, a Bariša Čolak, predsjedavajući Doma naroda, ima samo šefa kabineta.

Zvizdićevi saradnici

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, tvrde u kabinetu, ima ih pet, a ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak šest. 

Tri savjetnika imaju u rukovodstvu Skupštine Zapadnohercegovačkog kantona, koliko i, naprimjer, ministar prometa i komunikacija BiH Ismir Jusko.

U većini razvijenih općina koje su odgovorile te gradovima Prijedor, Tuzla, Goražde i Trebinje nemaju uposlene savjetnike. 

Kada je u pitanju vlast RS, odgovor je dao samo dopredsjednik RS Josip Jerković, koji nema savjetnike. Bez savjetnika na platnoj listi su, između ostalih, rukovodstva Skupštine Distrikta Brčko, Kantona Sarajevo i Posavskog kantona.


Rijedak primjer

Detaljan odgovor o imenima savjetnika, plaćama i ispunjenim uvjetima rijetki su dostavili. Među onima čiji bi primjer trebali slijediti svi jesu Ministarstvo komunikacija i prometa BiH i Ministarstvo finansija i trezora BiH. 

Odgovore, između ostalog, nismo dobili od polovine kantona, više od polovine državnih i federalnih ministarstava, cijele izvršne i zakonodavne vlasti RS, kabineta predsjednika i potpredsjednika FBiH, polovine gradova, uključujući Sarajevo te Grad Banju Luku, gdje savjetnika, prema neformalnim informacijama, ima priličan broj.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.