BIH

Brojne građane razočaralo poskupljenje i nestašica peleta u BiH

Večernji.ba

29.10.2017

Premda je jesen tek počela, hladna jutra natjerala su većinu stanovnika da u svojim domovima krenu s grijanjem.

Dok neki za kratko pale klime, drugi zapale vatru u kaminima ili šporetima a kod nekih još se čuje brujanje brenera na loživo ulje, piše Večernji list BiH.

Građani su u velikoj dvojbi. Sve skuplji energenti i nizak životni standard su mnogima zakoplicirali životnu svakodnevnicu.

S obzirom na to da je kao nikada do sad, stanje s energentima postalo otežavajuće za brojne porodice, mnogi su u neizvjesnoj situaciji, jer se zima približava a ogrjev nije osiguran, što zbog nestašice energenata što zbog iznimno visokih cijena.

- Ovo je prevara, nedopustiv bezobrazluk, neko za to mora snositi odgovornost. Grijao sam se godinama na drva i odlučio sam se grijati na pelet. Svi su ga hvalili, od toga da je jednostavan za loženje, tako i da je ekološki prihvatljiv. Tako je i bilo lani. Napravio sam grijanje, uložio oko 12 hiljada maraka, od čega više od tri hiljade na peć. Nabavio sam već u ljetnom periodu četiri tone peleta i plaćao ga po 270 maraka. Ove godine sam također ugovorio ljetos po 300 KM po toni, i malo sam reagirao, računajući da sam mogao i jeftinije. Čekao sam ali nikako da stigne. Najprije je rekao da pričekam a onda u septembru kaže da ga ne može isporučiti po toj cijeni, tvrdeći da ga može prodati po 500 KM. Ne znam šta raditi? Ima li iko da nas zaštiti - pita se Tomo iz Kočerina.

Tomo je odlučan da se vrati na grijanje drvima, no nikako ne može prežaliti tolike novce.

Za samo godinu dana cijene peleta porasle su za duplo, a plaće ostale iste ili su smanjene.

Videći priliku, i trgovci drvima podigli su svoje cijene, te se sada rijetko može nabaviti metar drva ispod 100 KM.

Plinovod uglavnom ne postoji a struja je još preskupa za grijanje.

Hoće li ova zima povećati prodaju pokrivača, jedine jeftinije alternative da se prezimi?

- Ja ne znam šta bih? Krenem u smilje kada se otkupljivalo i po sedam maraka po kilogramu i taman kada je došlo na rod, cijena mu jedna marka, da može i po toliko. Uvedem grijanje na pelet, cijena po toni je bilo oko 250 KM, a sada je 500, a kažu da će biti i viša. Ne znam u što sad okrenuti, ova država je nestabilna - ističe Tomo.

Korištenje peleta smatra se ekološki prihvatljivijim i jednostavnijim, ali onog trenutka kada su cijene naglo skočile, sve njegove prednosti su pale u vodu.

Zakon ponude i potražnje nametnuo je novu cijenu popularnog energenta, izazvao sumnje u vještačku nestašicu na tržištu, a oni koji su vodili računa o zaštiti okoliša i nisu htjeli prljati ruke drvima i ugljem, sada imaju samo jedan cilj – ugrijati se ove zime, na bilo koji način.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.