BIH

Devet porodica izbjeglih i raseljenih osoba dobiva stanove u Ustikolini

Fena

30.10.2017

Devet porodica izbjeglih i raseljenih osoba će u utorak, 31. oktobra dobiti ključeve stanova u prvoj, novoizgrađenoj zgradi u Ustikolini, u okviru Regionalnog stambenog programa u Bosni i Hercegovini.

Svečano uručenje ključeva korisnicima stanova bit će upriličeno u Općini Foča (FBiH).

Državni projekt stambenog zbrinjavanja u okviru Regionalnog stambenog programa za cilj ima osigurati stambeno zbrinjavanje u BiH za 5.400 porodica ili 14.000 izbjeglih i raseljenih osoba. 

Ukupna vrijednost projekta za BiH je 101 milion eura. Učešće BiH iznosi oko 15 miliona eura, a najveći dio troškova finansira se iz multidonatorskog Fonda Reginalnog stambenog programa kojim upravlja Razvojna banka Vijeća Evrope.

Glavni donator programa je Evropska unija, a značajne novčane kontribucije osigurale su vlada Sjedinjenih Američkih Država, kao i vlade Italije, Njemačke, Norveške, Švicarske, Danske, Turske itd. Snažnu podršku programu daju UNHCR i OSCE. 

Bosna i Hercegovina je za vodeću instituciju državnog projekta stambenog zbrinjavanja imenovala Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, a implementaciju potprojekata povjerila je Federalnom ministarstvu raseljenih osoba i izbjeglica, Ministarstvu za izbjeglice i raseljene osobe Republike Srpske te Odjelu za izbjeglice, raseljene osobe i stambena pitanja Vlade Distrikta Brčko BiH, saopćeno je iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.