BIH

BiH prošle godine dijelila peto mjesto s Ermenijom po zagađenosti zraka

Sarajevo: Najzagađeniji glavni grad u Evropi

Avaz.ba

30.10.2017


Ž7 = Tuzla: Drugi grad po zagađenju zraka u Evropi #tuzla zagadjen zrak#


Ž7 = #zagadjenje-sarajevo 3#,

Ž7 = #indeks kvalitete zraka#

Ž7 = #zagadenje zraka mjerenja#

Ž7 = Naša zemlja i Bugarska najzagađenije u Evropi #zagadjenje zemlje evrope#

Prema izvještajima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), Bosna i Hercegovina je prošle godine dijelila peto mjesto s Ermenijom po zagađenosti zraka. Analiza pokazuje da u našoj zemlji od 100.000 stanovnika 92 osobe umru od posljedica izazvanih zagađenjem zraka. Prema istom izvještaju, Tuzla je drugi grad po zagađenju zraka u Evropi.


Zdravstveni problemi

Svjetska zdravstvena organizacija upozorava da u svijetu sedam miliona ljudi godišnje umre zbog bolesti izazvanih zagađenjem zraka. 

Bavili su se i analizom utjecaja zagađenja zraka na djecu. Upozoravaju da je svake godine zbog ovog problema evidentirano oko 570.000 smrtnih slučajeva djece mlađe od pet godina.

- Kod djece zagađenje zraka može negativno utjecati na razvoj mozga i reducirati funkciju pluća te uzrokovati pojavu astme. Također, zagađenje zraka može imati dugoročne posljedice kao što su rak, hronične respiratorne bolesti, kardiovaskularne probleme, moždani udar... - saopćili su iz WHO.

U Bosni i Hercegovini postoji skromna mreža uređaja koji mjere zagađenje zraka u pojedinim gradovima i općinama. Prema analizi postojećih rezultata mjerenja, poseban problem predstavlja prisustvo povećanih koncentracija sumpordioksida (SO2) i lebdećih čestica (PM2,5 i PM 10).

Za SO2 postoje dnevna i satna granična vrijednost i definirane su granične vrijednosti za pojedine epizode.

Prateći monitoring zraka u BiH, jasno je da je problem zagađenja zraka prisutan i da je najizraženiji u Tuzli, Lukavcu, Zenici, Sarajevu i Živinicama. Zagađenje zraka u bh. gradovima je posebno naglašeno tokom četiri mjeseca, od početka novembra do kraja februara.


Analizirajući rezultate monitoringa zraka u Tuzli na mjernoj stanici BKC za posljednjih pet godina, evidentan je porast koncentracije SO2 i porast broja satnih prekoračenja graničnih vrijednosti od 350 mikrograma po kvadratu. Alarmantan podatak je i da su 2012. godine bila 143 satna prekoračenja, a 2016. čak 704. Tokom jedne kalendarske godine ova vrijednost bi smjela biti prekoračena maksimalno 24 puta. 

Štetne čestice  

Prošle zime Sarajevo je bilo na vrhu liste zagađenih glavnih gradova Evrope. U toku zimske sezone u Kantonu Sarajevo često dolazi do prekoračenja dozvoljene koncentracije zagađujućih materija. Zagađenost je dostizala mjeru od čak 400 PM10, odnosno lebdećih čestica od 10 mikrograma.

Sama ova činjenica je alarmantna, budući da većina evropskih gradova stanje uzbune plasira na mjerama između 100 i 150 ovih štetnih čestica.

Kao glavne razloge ovakvog stanja stručnjaci ističu geografski položaj grada, nekontrolirano građenje visokih zgrada, zbog kojih je onemogućen protok zraka, grijanje te veliku količinu vozila na ulicama koja ispuštaju dim, a koji sadrži ugljenmonoksid, azotne okside, ugljovodonike, olovo i razne čestice. 


Savjeti građanima ostaju isti

- Izbjegavati boravak napolju, pogotovo ako spadate u grupu rizičnog stanovništva

- Izbjegavajte i vožnju koliko je moguće

- Paljenje otpada u domaćinstvima prijavite nadležnim inspekcijama 

- Slobodno vrijeme iskoristite za odlazak na planine, na zrak čist 

- Koristite hirurške maske prilikom izlaska na otvoreno 

Kako se izračunava kvalitet zraka

U gradovima gdje postoji više mjernih stanica (Tuzla, Zenica, Sarajevo) indeks kvaliteta zraka se prvo izračunava za svaku mjernu stanicu pojedinačno. Najviša zabilježena vrijednost indeksa se uzima kao vrijednost koja vrijedi za cijeli grad.

U BiH postoje samo dvije mjerne stanice na kojima se istovremeno mjere i PM10 i PM2,5 - u Prijedoru i Goraždu. 

Za tačnu ocjenu i iznos zagađenja i utjecaja na zdravlje neophodna je nabavka PM2,5 monitora i za gradove u kojima se trenutno mjeri samo PM10. Svaki grad ima svoju specifičnu kombinaciju izvora zagađenja i saglasno s tim i specifičnu kombinaciju polutanata.

Ukoliko se pokaže da je u Zenici i Sarajevu udio PM2,5 u PM10 sličan onima zabilježenim u Prijedoru i Goraždu, to će značiti da je kvalitet zraka u ta dva grada još gori u odnosu na trenutne procjene.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.