BIH

Buha demantovao da mu je Kuntoš bio vozač ili pratilac

Fena

1.11.2017

Aleksa Buha, nekadašnji ministar vanjskih poslova Republike Srpske, koji je učestvovao u svim mirovnim pregovorima u ime RS, demantovao je da je Željko Kuntoš ikada bio njegov vozač ili pratilac.

Kaže da je iznenađen da je pronađen "originalni Dejtonski sporazum, na engleskom jeziku", kako je to saopćeno iz MUP-a RS-a, nakon jučerašnjeg hapšenja Kuntoša na Palama. 

- Koliko znam, postojao je ovjeren prepis Dejtonskog sporazuma iz Pariza. Sada je prilika da se sravne ti prevodi – naveo je Buha za Radio RS-a. 

Entitetski predsjednik Milorad Dodik rekao je za RTRS da je Željko Kuntoš u vrijeme potpisivanja Dejtonskog sporazuma bio vozač Alekse Buhe i da postoji mogućnost da je na taj način došao do primjerka Sporazuma koji pripada RS. 

Željko Kuntoš pušten je danas da se brani sa slobode, jer nije bilo zakonskih osnova za određivanje pritvora - potvrdila je Feni Dragica Tojagić, rukovoditeljica opštih i administrativnih poslova u Republičkom javnom tužilaštvu.

Kuntoš, koji je, navodno, Dejtonski sporazum nudio na prodaju za 100.000 KM, ispitan je danas u Republičkom javnom tužilaštvu u Banjoj Luci i pušten je da se brani sa slobode. 

U MUP-u RS vjeruju da je u pitanju originalni Dejtonski sporazum, na engleskom jeziku.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.