BIH

Krajišnik: Nikada nisam vidio originalni Dejtonski sporazum, radili smo sa kopijama

Avaz.ba

1.11.2017

Momčilo Krajišnik, predratni predsjednik Skupštine Bosne i Hercegovine za N1 je prokomentarisao pronalazak Dejtonskog mirovnog sporazuma jučer na Palama. Kako je naveo, nikada nihe vidio originalni Dejtonski sporazum i radili su po kopijama.

Smatram da će odgovor dati čovjek kod kojeg je pronađen "sporni" Dejtonski sporazum. Vrlo je teško reći dok se ne sasluša čovjek kod koga je pronađen primjerak. Ja mogu reći da je vrlo indikativno i ide u prilog toga, da nije baš tako ružno kao što smo u javnosti odmah shvatili da se radi o nekom kriminalu ili potrebi da to neko želi da proda. Policija je njega saslušala i pustila ga kući", rekao je Krajišnik. 

On je podsjetio da je Dejtonski mirovni sporazum potpisan u Parizu, a u Dejtonu je parafiran.

Tada nikome nije dat u ruke Dejtonski sporazum. U ime srpske strane iz Republike Srpske u Parizu je potpisao gospodin Koljević. Ja nikada nisam vidio originalni Dejtonski sporazum koji je on eventualno donio. Imao sam utisak, bolje rečeno siguran sam bio, da ga Nikola nikada nije donio iz Pariza. Pretpostavio sam da je, tada kada je potpisan Dejtonski sporazum, administracija koja je servisirala cijelu tu aktivnost, predstavnici međunarodne zajednice, sve pokupila i odnijela negdje i da je to naknadno trebalo dostaviti -, kazao je Krajišnik. 

Predratni predsjednik Skupštine BiH je kazao da kada je on bio član Predsjedništva "nikada se nisu zanimali za originalni Dejtonski sporazum."

Imali smo kopije i po njima smo radili, a smatrali smo da to negdje postoji. Ovo što se desilo je kao da se sudbina opet poigrala s nama, da opet budemo u centru pažnje, pa da ne budu samo čuda u Americi nego da se dese i kod nas. Moj stav je da bi trebali biti srećni i radovati se ako je pronađen originalni Dejtonski sporazum koji je eventualno došao kod nas. Ako nije, evo neka to bude povod da opet od tih aktera tražimo jer oni imaju originale Dejtonskih sporazuma. Oni bi mogli da nam daju, ako ga kod nas nema", mišljenja je Krajišnik. 

U Hrvatskoj su poručili da oni posjeduju Dejtonski mirovni sporazum i da se čuva u Ministarstvu vanjskih poslova u Zagrebu.

"Naspram nas iz BiH, Hrvatska je uvijek bila privilegovana. Umjesto da se svađamo između nas o tome ko je Srbin, ko je Hrvat, ko je musliman, a ko je izdajnik, dajte da nam neko ispuni obavezu i da nam da originalni Dejtonski sporazum", poručuje Momčilo Krajišnik 

Da li moguće da je čovjek kod kojeg je pronađen sporni dokument još uvijek pripadnik MUP-a RS i da je navodno bio član obezbjeđenja Nikole Koljevića?

"Ja ni za koga ne bih garantovao, pa ni za svoju djecu. Ali garantujem da se radi o čestitom čovjeku i da nije sklon kriminalnoj radnji. Bilo bi van svake pameti da je MUP nešto poturio. Treba to dobro istražiti i ako se utvrde nepravilnosti taj treba biti kažnjen što je uzurpirao javnost. Kuntoš je bio običan mlad čovjek, ovdje slovi za divnog i uljudnog momka. Bio bi grijeh kada bih ga vezao i zajednu kriminalnu radnju", zaključio je Momčilo Krajišnik.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.