BIH

Ministrova djeca slabog imovinskog stanja dobila stipendiju

N1

1.11.2017

Na konkurs za državnu stipendiju za studente slabijeg imovinskog stanja Ministarstva znanosti i obrazovanja RH u prošloj se akademskoj godini, kako prenosi portal Žurnal, javilo se troje djece ministra iz BiH. 

U pitanju je ministar unutrašnjiih poslova Kantona 10 Darinko Mihaljević čija su djeca dobila ovu stipendiju koja se dodjeljuje studentima slabijeg socio-ekonomskog statusa, a čiji prihodi po članu porodice mjesečno ne prelaze 65 posto budžetske osnovice.

Ministarstvo znanosti,obrazovanja i sporta u Hrvatskoj u oktobru prošle godine raspisalo je konkurs za studentske stipendije za akademsku 2016./2017. godinu.

Mjesečni iznos stipendije iznosio je 1.200 kuna, što je nešto manje od 300 KM. Djeca ministra unutrašnjih poslova Kantona 10 Darinka Mihaljevića, kako prenosi portal Žurnal našla su se na rang listi studenata sa prebivalištem u Hrvatskoj, piše N1.

Prijavili su se u E kategoriju za državne stipendije koju čine redovni studenti sveučilišnih i stručnih studija slabijeg socio-ekonomskog statusa. Na konkursu ostvaruju ukupno 2.250 bodova, te samim tim i pravo na ovu stipendiju.

Kako prenosi portal Žurnal, u svojim aplikacijama za stipendiju mladi Mihaljevići naveli su da su slabijeg imovinskog statusa i da primaju približno 900 KM mjesečno, iako su, kako navode , ukupni prihodi njihova kućanstva oko 4.500 maraka.

"Interna tijela u ministarstvu znnosti i obrazovanja RH provjerit će sve navode koji se spominju u medijima, i ako bude razloga proslijedit će nalaze nadležnim tijelima poput OHR-a ili nekog drugog, samo da utvrdi činjenice, ako bude naravno potrebno", kaže Maro Alavanja, savjetnik za medije ministrice nauke i obrazovanja RH.

Međutim, u konkursu za stipendije navedeni su sljedeći uslovi:

"Prosječni mjesečni prihodi po članu porodice ne prelaze 65% proračunske osnovice (2.161,90 kuna) koja se utvrđuje svake godine odgovarajućim propisom (podatke o prihodima Ministarstvo preuzima iz službene evidencije porezne uprave za prvih 6 mjeseci 2016. godine".

No to nije spriječilo Mihaljeviće, da konkurišu, a na kraju sve troje da postanu i korisnici stipendije.

Ministar Mihaljević na naše pozive nije odgovarao, međutim on je ranije potvrdio da su njegova djeca na listi dobitnika ove stipendije, a na pitanje kako su se našli na listi dobitnika stipendije za studente slabijeg imovinskog stanja kazao je da o tome ništa ne zna.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.