BIH

MUP RS otkrio: Kuntoš imao original na engleskom koji pripada RS

Piše: G. D. - E. T. - K. Ke.

2.11.2017

Nakon što je prekjučer uhapšen na Palama, Željko Kuntoš (48), koji je osumnjičen da je u svojoj kući skrivao originalni tekst Dejtonskog mirovnog sporazuma na engleskom jeziku i nudio ga na prodaju za 100.000 KM, pušten je da se brani sa slobode.

Dobili saznanja

Direktor Policije RS Darko Ćulum rekao je jučer da će istraga pokazati odakle Kuntošu originalni primjerak Dejtonskog sporazuma. Ćulum je dodao da je policija tu informaciju imala određeno vrijeme, a Sporazum je kod Kuntoša pronađen prilikom pretresa.

- Pretres je urađen na osnovu saznanja Uprave za organizovani i teški kriminalitet i Tužilaštva RS. U pretresu je nađen dokument za koji smatramo da je originalna verzija Dejtonskog mirovnog sporazuma na engleskom jeziku koja pripada RS - rekao je Ćulum.

On je istakao da policija provjerava je li Kuntoš planirao da proda ovaj dokument, kome i za koliko para. Ćulum dodaje da se dokument trenutno nalazi u Ministarstvu unutrašnjih poslova RS, a uz izvještaj će biti vraćen i deponiran u banjalučki Osnovni sud.

Portparol Javnog tužilaštva RS Dragica Tojagić potvrdila je da je Kuntoš pušten da se brani sa slobode. Ona je navela da je Kuntoš ispitan i da ne postoje uvjeti za njegovo daljnje zadržavanje.

Iz MUP-a je saopćeno da će daljnja istraga pokazati kako se ovaj dokument, koji bi trebao biti arhiviran u službenim prostorijama, našao kod Kuntoša, te da će sve osobe koje budu dovedene u vezu s dokumentom biti saslušane.

Rijetko dolazio

Kuntoša su prije dva dana na Palama uhapsili pripadnici Uprave za organizovani i teški kriminalitet Ministarstva unutrašnjih poslova RS, nakon što su pretresli njegov stambeni objekt i pronašli originalnu verziju Dejtonskog sporazuma. Uhapšen je zbog sumnje da je počinio krivično djelo trgovine utjecajem te falsificiranja ili uništavanja službene isprave.

Reporteri „Dnevnog avaza“ jučer su bili na Palama, u ulici Trifka Grabeža na broju 127, gdje je Kuntoš uhapšen i gdje je obavljen pretres. U kući jučer nije bilo nikoga, a kako su nam kazale komšije, on je rijetko dolazio tu.

- Vidio sam u medijima da je pronađen Dejtonski sporazum. Ne znam šta to sad znači. Komšiluk k’o komšiluk, priča svašta – kazao nam jedan od komšija.

Dodik: Našli smo svoj primjerak

Predsjednik RS Milorad Dodik jučer je kazao da je ovaj entitet „pronašao svoj Dejtonski mirovni sporazum“. On je naveo da je iz informiran da je taj dokument pronađen kod Kuntoša, koji je bio pratilac Alekse Buhe, koji je bio u Parizu 1995.

- Dobio je taj sporazum i trebalo je da ga donese u RS i očigledno da ga nije dao na raspolaganje organima. Eto, mi smo našli neki svoj Dejtonski sporazum. Sada ostaju drugi. I oni su imali neki svoj primjerak, pa neka nađu svoje – kazao je Dodik.

Advokat: Kuntoš dokument dobio prije 17 godina od jedne službenice

Miljkan Pucar, advokat Željka Kuntoša, tvrdi da nisu tačni navodi da je njegov klijent pokušao prodati originalni Dejtonski sporazum, na engleskom jeziku, koji je policija jučer pronašla u njegovoj kući na Palama. Pucar je rekao da Kuntoš „nije znao“ da je to originalni Dejtonski sporazum. Kuntoš je izjavio da je „od jedne službenice dobio jednu fasciklu, prije 17-18 godina“. Tu fasciklu je ostavio u svoju kuću, u prostoriju gdje borave. 

- Fascikla je od tada stajala kod njega u kući. Kada su došli pripadnici policije, čiji je i on pripadnik, rekli su da su „čuli da ima neki dokumente i on je dao fasciklu, na kojoj je bila prašina“. Oduzeli su tu fasciklu, tvrde da je to originalni primjerak Dejtonskog sporazuma, a Kuntoš to ne zna. Nije to ni gledao, samo je vidio da je to nešto na engleskom i zaboravio je da je to ostavio - ustvrdio je Pucar za banjalučku ATV, prenosi Fena. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.