BIH

Čović se susreo s guvernerom Novog Južnog Velsa

Fena

3.11.2017

Nakon jučerašnjeg susreta s generalnim guvernerom Australije Piterom Kazgruvom (Peter Cosgrove), predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović trećeg dana radne posjete Australiji susreo se i s guvernerom Novog Južnog Velsa Dejvidom Harlijem (David Hurley), u njegovoj rezidenciji.

Čović je zahvalio guverneru na iskazanoj dobrodošlici i gostoprimstvu, te istakao kako su ovakvi susreti izvrsne prilike za razmjenu mišljenja o poboljšanju saradnje i daljnjem razvitku dobrih odnosa svih nivoa vlasti Australije i BiH.

Posebno je istakao mogućnost poboljšanja saradnje u područjima obrazovanja i turizma.

Tokom susreta je razgovarano i o euroatlantskim integracijama BiH i prijemu u Svjetsku trgovinsku organizaciju.

Čović je tom prilikom istaknuo kako svi nivoi vlasti u BiH ulažu dodatne napore da se, kako je i planirano, ispune svi preostali uvjeti za aktiviranje MAP-a do kraja ove godine.

Posebno je naglasio kako BiH već sada daje svoj doprinos NATO savezu, kroz učešće u mirovnim misijama i zajedničkom borbom protiv terorizma.

Također je iskazao očekivanja podrške Australije pristupanju BiH Svjetskoj trgovinskoj organizaciji.

Guverner Harli je pohvalio dosadašnji napredak i napore BiH da bude dio euroatlantske porodice, čije bi članstvo bilo dodatni garant stabilnosti naše zemlje. Na kraju susreta Čović je pozvao guvernera Harlijа u posjetu BiH.

Nakon zvaničnog dijela susreta, predsjedavajući Predsjedništva BiH Čović sastao se i s predstavnicima obrazovne zajednice Australije. 

Susreo se s rukovodstvom Univerziteta "Macquarie", s kojima je razmijenio mišljenja o mogućnostima bliže saradnje s univerzitetima iz BiH, kako bi studenti iz obje zemlje obogatili svoja iskustva tokom obrazovanja.

Čović je obišao i Hrvatski katolički centar i crkvu sv. Nikole Tavelića u St. Johns parku. Domaćini su upoznali Čovića sa svojim djelovanjem, te su istakli kako je Centar, koji ima iznimnu važnost za lokalnu zajednicu, otvoren 1987. godine.

Neobičnu vrijednost njihovom pastoralnom radu pridonosi porodica časnih sestara Klanjateljica Krvi Kristove. Do Centra se nalaze i "Naselje kardinala Stepinca", starački dom i njegovalište kojeg su izgradili australski Hrvati, u kojem trenutno žive 144 stanovnika, a za koje se brine 170 zaposlenih, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Predsjedništva BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.