BIH

Čović: Napraviti mrežu odnosa s našim iseljenicima u Australiji

Fena

3.11.2017

Naš cilj je bio u razgovorima s udrugama koje okupljaju naše iseljenike barem drugu i treću generaciju njih vezati za domovinu, kako bi dali svoj doprinos kvaliteti života i u Bosni i Hercegovini i u Hrvatskoj – izjavio je za Fenu predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović, govoreći o rezultatima susreta s iseljeništvom iz BiH i Hrvatske, koje je proteklih dana imao u Australiji.

Čović ističe da je siguran kako i privredne udruge, koje djeluju u Sidneju, imaju priliku unaprijediti saradnju između Australije i BiH koja bi se zasnivala na potencijalu upravo naših privrednika u toj zemlji.

- Oni se počesto osjećaju potpuno odsječeni od svojih matičnih domovina. Potrebno je napraviti kvalitetnu mrežu odnosa između tih institucija u BiH i Hrvatskoj s jedne i Australiji s druge strane te asocijacija naših građana ovdje. Time dobivamo jednu snažnu mrežu potpore jačanju veza s našom dijasporom, ali i jačanju privrednih odnosa s Australijom – naglašava Čović.

Kada su pitanju susreti koje je imao s najvišim australskim dužnosnicima, predsjedavajući Predsjedništva BiH kaže kako je u tim razgovorima naglasio naš evropski i euroatlantski put te privrednu saradnju, iako smo mi jako udaljene zemlje i značajno se razlikujemo u brojnosti populacije i ekonomskim potencijalima.

- Ključni naglasak australskih dužnosnika je bio na sigurnosnim pitanjima, posebno kada je u pitanju povratak s ratišta pripadnika ISIL-a i naše povezivanje u jednu veliku koaliciju za borbu protiv terorizma i ekstremizma u svijetu. Čini mi se da je ovo pravi put kako se međusobno informirati i graditi jednu strukturu koja može odgovoriti na sva iskušenja koja će evidentno dolaziti u budućnosti – smatra Čović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.