BIH

Boračka revizija donijela više štete nego koristi: 5.000 boraca tužilo državu!

Piše: M. AŠČIĆ

4.11.2017

Blizu 5.000 boraca (4.997) tužilo je za nepunih sedam godina Ministarstvo za boračka pitanja u Vladi Federacije zbog činjenice da su tokom boračke revizije izvedeni iz prava ili su im ona umanjena, saznaje “Dnevni avaz”. 

Zvanični podaci

Ova informacija navodi se u zvaničnim dokumentima Ministarstva za boračka pitanja FBiH pod nazivom “Informacije o reviziji za drugi kvartal 2017. godine“.

Tako je od početka revizije, od jula 2010. do juna 2017., pokrenuto čak 4.997 upravnih sporova protiv rješenja ove institucije, zbog čega je Vrhovni sud Federacije, praktično, zatrpan boračkim tužbama, kojih je iz dan u dan sve više.

U odnosu na oktobar prošle godine, broj tužbi uvećan je za oko 1.000. Lani je u ovom period bila 4.031 tužba.

Vrhovni sud FBiH čak u 3.228 predmeta uvažio je tužbu, poništio prvostepeno rješenje i vratio sve na početak. Zaključno sa 31. martom ove godine, Sud je poništio reviziju za 3.143 borca, a do kraja juna presudio je u korist boraca u još 85 slučajeva. Kako tužbe dolaze na red, sud ih i prihvata.

No, kada se pogledaju ovi zvanični podaci Vlade FBiH, dođe se do podatka da je boračka revizija, na koju je do sada potrošeno oko 18 miliona maraka budžetskog novca, donijela više štete nego koristi. Posebno se to ogleda u činjenici da je za sedam godina iz prava izvedeno svega 6.000 boraca, a da ih je 5.000 tužilo državu. Godišnje se za reviziju iz budžeta FBiH izdvaja 2,8 miliona KM.

Faksimil informacije o boračkoj reviziji

Tužbe odbijene

Prema ovim podacima, skoro svaki drugi borac podnio je protiv države tužbu, koju sudovi itekako smatraju opravdanom. O tome govori i zvaničan podatak da je od početka revizije Sud riješio u korist Ministarstva svega 23 upravna spora, na način da je tužbe odbio.

Zašto su uvažene boračke tužbe 

Vrhovni sud FBiH poništio je rješenja Ministarstva i predmete vratio na ponovni postupak zato što strankama nije data mogućnost da se izjasne na nove činjenice i okolnosti.

Pogotovo kada je u pitanju izdavanje uvjerenja na FMB2 obrascu i na nalaze i mišljenja ljekarskih komisija na osnovu kojih je odlučeno o prestanku ili smanjenju obima prava utvrđenih konačnim i pravomoćnim rješenjima, navodi se u Vladinoj informaciji.

Brojke

- 4.997 tužbi podneseno

- 1.000 više nego 2016. godine

- 3.228 borcu poništena revizija

- 23 tužbe samo odbijene

- 6.000 boraca izvedeno iz prava

- 18 miliona KM koštala revizija do sada

- 2,8 miliona KM izdvaja se iz budžeta godišnje

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.