BIH

Vukota Govedarica podržao zaključke VSTS-a o preispitivanju ratne prošlosti

Avaz.ba

4.11.2017

Govoreći na Skupštini naroda koja je sinoć održana u Bijeljini, Vukota Govedarica je istakao da podržava Zaključke VSTS-a o preispitivanju ratne prošlosti sudija i tužilaca u BiH.

Na taj način je ponovio podršku ovim zaključcima koju je dao u emisiji Interview 20, kada je naglasio da zaključke VSTS-a vidi kao reformski potez koji u cijelosti podržava i ne vidi zašto bi to bilo kome predstavljao problem. 

Podsjetimo, Centar za istraživanje rata i ratnih zločina i traženje nestalih osoba bh. entiteta Republika Srpska Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BIH dostavilo je informacije o ratnoj prošlosti sudija i tužilaca Bošnjaka.

Vijeće je informacije stavilo na dnevni red a onda i usvojilo, na sjednici 26. oktobra, zaključke kojim se informacije upućuju Uredu disciplinskog tužioca VSTV-a, Tužilaštvu BiH, od kojeg se dodatno traže podaci da li se protiv sudija i tužilaca navedenih u informaciji, ali i svih ostalih vodi krivični postupak, kao i podatke o do sada osuđenim i oslobođenim optuženim za ratni zločin te njihovoj nacionalnosti.

Peti zaključak vijeća posebno je sporan međunarodnim institucijama: u njemu VSTV kaže da će zatražiti od Ministarstva pravde BiH, Vijeća ministara BiH i Parlamentarne skupštine BiH da, po hitnoj proceduri, izvrše dopunu Zakona o VSTV-u BiH u smislu uvođenja izuzetne mogućnosti za razrješenje sudije ili tužioca bez provedenog disciplinskog postupka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.