Upravni odbor BHRT-a: Okupirani smo rješavanjem sistemskih problema

Fena
06.11.2017 19:04

Pitanja iz domena uređivačke politike u Javnom RTV servisu Bosne i Hercegovine imaju relevantnu adresu unutar ove medijske kuće, a to je njen menadžment i uredništvo. Odluke donesene na tom nivou, pa tako i ona u vezi s intervjuom s direktoricom Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu Sebijom Izetbegović, legalne su i legitimne, saopćeno je iz Upravnog odbora BHRT-a.

"Svakom djelovanju izvan zakonskih i statutarnih okvira, jasno je, nedostaje legitimitet i predstavlja direktan i/ili latentan pristisak na uređivačku nezavisnost Javnog servisa BiH.

Upravni odbor BHRT-a suočava se i bavi mnogo većim problemima, koji nadilaze retoričke dileme i populističke istupe. Zbog višegogodišnjeg flagrantnog kršenja Zakona o Javnom RTV sistemu, uništen je sistem finansiranja javnih emitera u BiH i to je BHRT dovelo do izdisaja. I umjesto da se prekršioci zakona, bez izuzetaka, po zakonu, sankcioniraju i po zakonu uvedu u legalne tokove, požar se gasi benzinom, a državni javni emiter sporadično priključuje na aparate za disanje tek da se kaže da je neko nešto preduzeo", navodi se u saopćenju.

Upravni odbor BHRT-a ističe da je, u saradnji s menadžmentom kuće, okupiran rješavanjem sistemskih problema koji su, kako navodi, zbog višegodišnje nebrige i zapuštenosti, doveli 835 radnika na ivicu egzistencije, do višemilionskih dugovanja po osnovu ličnih primanja zaposlenih, socijalnog, zdravstvenog osiguranja, učestalih blokada računa, tužbi dobavljača.

UO BHRT-a ističe da će istrajati u zahtjevima da se zakoni poštuju i provode i koristeći sva legalna i legitimna sredstva, da utječe na finansijsku konsolidaciju i stabilizaciju Javnog servisa BiH i uvažavanja njegove uloge i statusa unutar Javnog RTV sistema BiH te će insistirati na poštovanju novinarskih kodeksa ne upličući se u uređivačku politiku kuće.

"Orkestrirana podrška, kako institucija tako i cjelokupne javnosti, u tom smislu je dobrodošla", dodaje se na kraju saopćenja iz Upravnog odbora BHRT-a.

NA VRH