BIH

Saša Magazinović: Javni mediji nam s vremena na vrijeme pokažu ko je "gazda" i ko su "gazdini poslušnici"

S. D.

6.11.2017

Ne jenjavaju reakcije u BiH na slučaj sad već "čuvenog", prvo po svoj prilici zabranjenog, potom, nenajavljeno emitiranog intervjua Sebije Izetbegović, direktorice Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) i supruge bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića.

Intervju je emitiran u subotu, 4. novembra bez ikakve najave.

Javnost u BiH dodatno je frustrirala i činjenica da se u međuvremenu saznalo da je sporni intervju uz sve dosnimavan i "ušminkavan", što su iz BHRT-a priznali tek nakon što su drugi mediji, među kojima i "Avaz", objavili dokaze o tome.

Saša Magazinović, poslanik SDP-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine (PDPS) BiH, kaže za "Avaz" da je ovaj slučaj otkrio i prave "gazde" javnog radio-televizijskog servisa BiH.

- Ovaj tragikomični slučaj je prilika da se naglasi da razlika između javnog servisa i privatnih medija nije samo u načinu i izvorima finansiranja, nego i obavezi javnih servisa da budu politički nesvrstani, transparentni i odgovorni javnosti. Ovo potcrtavam, jer emiteri javnog servisa, ali i druge TV stanice finansirane iz budžeta, sve više liče na privatne televizije. Kod privatnih medija znamo ko stoji iza i koja se politika promovira, a kod javnih nas s vremena na vrijeme iznenade otkrićem i spoznajom ko je aktuelni "gazda" i ko su "gazdini poslušnici".

U konkretnom slučaju, osim što smo to saznali, vidjeli smo da bez pardona obmanjuju javnost, jednako kao i vlast privrednike kada kaže da će omogućiti plaćanje PDV-a na kraju mjeseca umjesto početkom, a onda jednoglasno glasaju protiv toga - kazao je Magazinović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.