BIH

Poslodavci su za refundiranje bolovanja u punom iznosu

Nezavisne novine

7.11.2017

Unija udruženja poslodavaca RS traži da refundiranje bolovanja radnika isplaćuje Fond zdravstvenog osiguranja (FZO) RS u punom iznosu, a da porodiljska odsustva u bruto iznosu idu na teret Fonda dječije zaštite. 

Istaknuto je to na jučerašnjoj sjednici Ekonomsko-socijalnog savjeta RS, dok je zahtjev Saveza sindikata RS da se izvrši diferencijacija naknada za vrijeme bolesti radnika, te da ona bude 90 posto, kada je riječ o radnicima koji imaju teška i višemjesečna oboljenja, pišu Nezavisne.

- Zahtjevi poslodavaca su dobili našu podršku, ali ne prihvatamo da se smanji procenat za nezaposlenost, odnosno prebaci Fondu dječije zaštite. Iz radničkih para za nezaposlenost finansiraju se projekti novog zapošljavanja, a ne iz budžeta RS - rekla je Ranka Mišić, predsjednica Saveza sindikata.

Mišić je poslije sastanka u Domu sindikata u Banjoj Luci ponovila da je u paketu potrebno donijeti nove zakone o zdravstvenoj zaštiti i osiguranju, postići redovnost uplate doprinosa, te učiniti sve da FZO RS bude u boljoj finansijskoj situaciji kako bi ispunjavao svoje obaveze.

- Od 260.000 radnika u RS poslodavci za njih 215.000 plaćaju doprinose, a milion osiguranika koristi zdravstvenu uslugu - navela je Mišić.

Sjednici Savjeta prisustvovali su i predstavnici ministarstava rada i boračko-invalidske zaštite i finansija RS, predstavnici poslodavaca te FZO i Javnog fonda dječije zaštite.

Saša Trivić, iz Unije udruženja poslodavaca, rekao je da oni pregovaraju s Vladom o uredbi kojom bi bila definisana preraspodjela podsticaja za zapošljavanje, a čije se usvajanje očekuje do kraja ove godine.

- Predložili smo da se 15 miliona KM koji su do sada korišteni za podsticaje zapošljavanju bez ugrožavanja obezbjeđenja sredstava za nezaposlenost preusmjeri u Fond dječije zaštite da bismo došli do isplate porodiljskih bolovanja u bruto iznosu - naveo je Trivić.

Prema njegovim riječima, time bi bez povećanja ukupnih opterećenja i smanjenja radničkih prava ovaj problem bio riješen.

- Po pitanju refundiranja para za bolovanja, FZO ima dugovanja oko 45 miliona KM, od čega u realnom sektoru 15 miliona KM. Prijedlog je da se od iduće godine po automatizmu mogu kompenzovati sva tekuća potraživanja, a da ona iz prethodnih godina budu riješena tokom naredne godine iz sredstava kredita Svjetske banke ili izdavanjem obveznica pa oni koji nemaju vremena i ne mogu čekati to će riješiti preko berze po nekim diskontnim cjenama - kazao je Trivić.

Dejan Kusturić, direktor FZO RS, rekao je da se Fondu po osnovu neuplaćenih doprinosa duguje oko 280 miliona KM.

- Zbog smanjenja stope doprinosa sa 12,5 na 12 posto, smo za pet godina ostvareno je 300 miliona KM manje prihoda - rekao je Kusturić i dodao da FZO ne bi trebalo opterećivati dodatno.

Nedeljko Jović, direktor Javnog fonda dječije zaštite RS, rekao je da se godišnje oko 27 milona KM izdvaja za refundaciju naknade plate zaposlenim porodiljama.

 - Pričamo o neto iznosu. Ako bismo preuzeli obavezu da se to isplaćuje bruto nama bi nedostajalo nešto preko 21 milion KM - rekao je Jović.

Pregovori socijalnih partnera će biti nastavljeni.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.