BIH

Usvojen Arnautov prijedlog: Hitna pomoć i vatrogasci imat će prednost nad vozilima pod pratnjom

S ranijih sjednica

S. D.

8.11.2017

Dom naroda Parlamenta BiH usvojio je na današnjoj sjednici Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o ministarstvima i drugim organima uprave BIH.

S dnevnog reda skinut je negativni izvještaj komisije Kolegija o nastojanju za postizanje saglasnosti za ratifikaciju Sporazuma o statusu i funkcioniranju Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP). 


Vozački ispiti

Dom naroda ranije je uskratio saglasnost za ratifikaciju Sporazuma na sjednici održanoj 19. jula, jer su protiv bili svi delegati iz Republike Srpske, tako da se o tome naknadno usaglašavao Kolegij doma.

Protivljenje ratifikovanju Sporazuma o statusu i funkcionisanju ICMP-a ranije su izrazile institucije i zvaničnici Republike Srpske uz ocjenu da bi to dalo određenu vrstu diplomatskog imuniteta Komisiji, koja bi bila amnestirana od bilo kakve odgovornosti za diskriminirajući odnos prema srpskim žrtvama i procesu traženja nestalih osoba u BiH.

Delegati su podržali i izmjene Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima, čiji je predlagač Predstavnički dom.

Ove izmjene u Predstavničkom domu predložio je poslanik NDP-PDP-a Momčilo Novaković, s ciljem uklanjanja propusta u vezi s polaganjem vozačkih ispita.

Sadašnje izmjene zakona propisuju da pravo upravljanja motornim vozilom kategorija D i DE stiče osoba koja navrši 24 godine, pod uvjetom da ima vozačku dozvolu potkategorija D1 ili D1E najmanje dvije godine.

Time u naredne dvije godine niko u BiH ne bi ispunjavao uvjete za polaganje vozačkog ispita za D i DE kategorije, stoga su predložene izmjene kojima bi se osobama koje imaju vozačku dozvolu za kategoriju C omogućilo dobivanje vozačke dozvole za kategoriju D.

Budući da je zakon u različitim tekstovima usvojen u dva doma, potrebno je usaglasiti tekst zakona zbog čega je formirana Komisija te je iz Kluba Bošnjaka izabran Sead Kadić (SDA), iz Kluba Hrvata Martin Raguž (HDZ 1990) i iz Kluba Srba Darko Babalj (SDS).

Delegati su razmatrali Prijedlog o izmjenama i dopunama Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH, kojim je predviđeno da vozila hitne pomoći i vatrogasne službe imaju prednost u odnosu na vozila pod pratnjom. Ove izmjene je, već na prijedlog poslanika SBB-a Damira Arnauta, usvojio Predstavnički dom.

Dom naroda usvojio je ovaj Prijedlog kojeg su podržali svi delegati, osim tri delegata HDZ-a BiH.

Predviđena je izmjena odredbe prema kojoj vozila pod pratnjom imaju pravo prvenstva prolaza nad svim vozilima, uključujući i vozila hitne pomoći i vatrogasaca, odnosno važeći zakon daje prednost političarima koji imaju pravo na pratnju.

Za Arnauta je nedopustiva praksa da vozila koja koriste funkcioneri različitih nivoa vlasti imaju prednost nad onim vozilima koja su u misiji spašavanja života i zdravlja građana, te njihove sigurnosti.

Sveobuhvatna informacija

Iz Kluba Srba Sredoje Nović (SNSD) predložio je da se od Direkcije za koordinaciju policijskih tijela zatraži sveobuhvatna informacija o tome ko ima pravo na vozila pod pratnjom, odnosno vozila s rotacionim svjetlima.

- Tu informaciju trebalo bi uputiti Vijeću ministara koje bi trebalo ocijeniti koji sve dužnosnici trebaju imati vozilo pod pratnjom - pojasnio je Nović.

Prijedlog o izmjenama i dopunama Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH usvojen u prvom čitanju.

Dom naroda usvojio je i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja, kojim se u BiH omogućava uzgoj životinja, osim pasa i mačaka, u svrhu proizvodnje krzna do 2028. godine. 

Zbog neprisustva predstavnika predlagača, rasprava Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine je prekinuta i za narednu sjednicu odgođena je rasprava u prvom čitanju o Prijedlogu zakona o izmjeni Zakona o radu u institucijama BiH, a zbog neprisustva predstavnika Ministarstva sigurnosti odgođena je i rasprava o izvještaju ovog ministarstva o trendovima migracija i aktivnostima na zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda migranata i tražilaca azila.

Program razvoja sistema zaštite i spašavanja na nivou institucija i organa BiH, koji je predložilo Ministarstvo sigurnosti, nije usvojen.

Siromašan dnevni red

U Privremenu zajedničku komisiju oba doma Parlamentarne skupštine BiH za provođenje procedure imenovanja Nezavisnog odbora i Odbora za žalbe građana kao nezavisnih tijela policijske strukture BiH, u ime Doma naroda imenovani su Safet Softić, Bariša Čolak i Ognjen Tadić.

U Privremenu zajedničku komisiju oba doma Parlamentarne skupštine BiH za provođenje procedure izbora jednog člana Upravnog odbora Agencije za razvoj visokog obrazovanja i obezbjeđivanje kvaliteta iz srpskog naroda imenovani su Safet Softić, Ognjen Tadić i Zdenka Džambas.

Zbog izuzetno siromašnog dnevnog reda na kojem se našlo tek 10 tačaka, od kojih su se tek tri odnosile na izmjene zakona ,a ostale su bile različiti izvještaji i imenovanja u određene komisije, sjednica je završena za nepuna dva sata.

I dnevni red današnje sjednice Doma naroda potvrdio je raniju praksu Vijeća ministara BiH u ovom sazivu da ne dostavlja dovoljan broj zakona u parlamentarnu proceduru, jer i među tri o kojima se danas raspravljalo, samo jedan je stigao iz državne vlade.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.