BIH

Visoki predstavnik podnio izvještaj UN: Aktivnosti u RS dovode u pitanje budućnost BiH

Incko: Pozdravio potpisivanje ugovora o Transportnoj zajednici

Piše: Erol AVDOVIĆ

8.11.2017

(Od stalnog dopisnika “Dnevnog avaza” iz Njujorka)

U fokusu Reformske agende koju su vlasti Bosne i Hercegovine javno prihvatile i na nju se javno obavezale mora biti transformacija države u zemlju punu vladavine prava i zakona, rekao je u Njujorku Valentin Incko (Inzko) u svom 18. obraćanju Vijeću sigurnosti UN-a od kada je 2009. godine preuzeo funkciju visokog predstavnika.

Izborna retorika

I ovog puta, Incko je za izvještaj dobio podršku svih zemalja članica UN-a, osim Rusije.

U prilično rutinski predstavljenom izvještaju u UN-u, koji pokriva vrijeme od 22. aprila do 21. oktobra 2017. godine, Incko je upozorio da se izborno orijentiranom retorikom narušava politička klima potrebna za reforme. On je kazao da to ugrožava i održavanje narednih izbora. Naglasio je i da se “mora učiniti sve moguće kako bi izbori bili održani”.

- Ako se FBiH ne pripremi za naredne izbore, to će spriječiti uspostavljanje Federalne vlade i želim skrenuti pažnju na ovo kako bi se obje strane u Parlamentu pozabavile ovim pitanjem - rekao je Incko.

O tome su u Vijeću sigurnosti posebno govorili predstavnici EU, insistirajući na prihvatanju evropskih standarda kada je riječ o narednim izborima u BiH, u oktobru 2018. godine. Unija, rečeno je u UN-u, nedvosmisleno podržava aspiracije BiH za puno članstvo u EU.

Budućnost zemlje

Incko se posebno osvrnuo na one “aktivnosti u RS koje dovode u pitanje budućnost zemlje”. Naveo je i traženje predsjednika RS da se sve srpske sudije povuku iz institucija te znane probleme o knjiženju državne imovine. Sve skupa, rekao je, nastavlja biti dodatni uzrok da se BiH suoči s “rizikom duboke krize”.

Nasuprot tome, kao pozitivno Incko je istakao unapređivanje regionalne saradnje, ističući posjetu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović Sarajevu. Također je pozdravio potpisivanje ugovora o Transportnoj zajednici, na koju su predstavnici RS konačno pristali.

Rusi bijesni na Incka i zbog Orića 

Prema riječima ruskog predstavnika u UN-u, ovo je bio “najneobjektivniji i najpristrasniji” izvještaj od svih koje je Incko prezentirao u UN-u. Prigovorili su mu i što u svom izvještaju nije adresirao “nepravednu presudu” Naseru Oriću. Zvanična Moskva ovog je puta Incka u UN-u optužila čak i za “ksenofobiju” prema političkim akterima u Banjoj Luci.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.