BIH

Ranjeni vojnik iz Rajlovca Dževad Ljukovac traži odštetu

Ministarstvo Odbrane BiH

Detektor

8.11.2017

Dževad Ljukovac, pripadnik Oružanih snaga BiH koji je ranjen 2015. godine kada je Enes Omeragić ubio dvojicu vojnika a potom i sebe, tužio je državu Bosnu i Hercegovinu i Federaciju BiH.

Ljukovac je zatražio odštetu u iznosu od 15.000 maraka zbog povreda koje je zadobio 18. novembra 2015. godine, kada ga je u autobusu, dok se vraćao s posla – kako se navodi u tužbenom zahtjevu – ranio Enes Omeragić.

-Radilo se o aktu terora, a država BiH je dužna da spriječi ovakve radnje, te zaštiti svoje građane. S obzirom da je počinilac izvršio samoubistvo, on nije mogao biti tužen - kazala je advokatica Sanja Bećirović-Zijadić, koja zastupa Ljukovca, piše Detektor.

Ispred Pravobranilaštva BiH osporavali su visinu tužbenog zahtjeva, te su naglasili činjenicu da je povreda nastala nakon radnog vremena.

-Posebno ističemo neosnovanim navode da je tužitelj bio meta jer je pripadnik Oružanih snaga BiH - rekao je pomoćnik pravobranioca Sead Zukanović.

Alaudin Mešetović je ispred Pravobranilaštva Federacije BiH kazao da samo sudska presuda može okvalificirati radnju kao teroristički napad, što je izostalo u ovom slučaju.

-Stoga nije relevantan ni predloženi dokaz – spis Tužilaštva koji je formiran po ovom predmetu. Samo presuda suda je relevantna - rekao je Mešetović.

Naredno ročište po ovom zahtjevu zakazano je za 13. decembar.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.