Ranjeni vojnik iz Rajlovca Dževad Ljukovac traži odštetu

Detektor
08.11.2017 17:24

Foto: Ministarstvo Odbrane BiH

Dževad Ljukovac, pripadnik Oružanih snaga BiH koji je ranjen 2015. godine kada je Enes Omeragić ubio dvojicu vojnika a potom i sebe, tužio je državu Bosnu i Hercegovinu i Federaciju BiH.

Ljukovac je zatražio odštetu u iznosu od 15.000 maraka zbog povreda koje je zadobio 18. novembra 2015. godine, kada ga je u autobusu, dok se vraćao s posla – kako se navodi u tužbenom zahtjevu – ranio Enes Omeragić.

-Radilo se o aktu terora, a država BiH je dužna da spriječi ovakve radnje, te zaštiti svoje građane. S obzirom da je počinilac izvršio samoubistvo, on nije mogao biti tužen - kazala je advokatica Sanja Bećirović-Zijadić, koja zastupa Ljukovca, piše Detektor.

Ispred Pravobranilaštva BiH osporavali su visinu tužbenog zahtjeva, te su naglasili činjenicu da je povreda nastala nakon radnog vremena.

-Posebno ističemo neosnovanim navode da je tužitelj bio meta jer je pripadnik Oružanih snaga BiH - rekao je pomoćnik pravobranioca Sead Zukanović.

Alaudin Mešetović je ispred Pravobranilaštva Federacije BiH kazao da samo sudska presuda može okvalificirati radnju kao teroristički napad, što je izostalo u ovom slučaju.

-Stoga nije relevantan ni predloženi dokaz – spis Tužilaštva koji je formiran po ovom predmetu. Samo presuda suda je relevantna - rekao je Mešetović.

Naredno ročište po ovom zahtjevu zakazano je za 13. decembar.

NA VRH