BIH

Švedska isporučila BiH pedofila koji je osuđen za bludničenje nad djecom u Banjoj Luci

Avaz.ba

9.11.2017

Fikret Osmančević (41), koji je pravosnažno osuđen na 11 godina zatvora jer je u julu 2009. godine u Banjoj Luci više puta seksualno napastvovao tada petogodišnjeg dječaka i trogodišnju djevojčicu, konačno je iz Švedske izručen u BiH, saznaju "Nezavisne".

Njega je nepravosnažno u oktobru 2010. godine osudio Okružni sud u Banjoj Luci, a tu presudu, kako je kazala advokatica Milica Kapisoda-Cvijanović, koja ga je branila u prvostepenom postupku, potvrdio je Vrhovni sud RS

Osmančević, koji je porijeklom iz Banje Luke, ali je živio u Bugojnu, predat je jučer bugojanskom Općinskom sudu, koji je u januaru 2012. izdao naredbu za raspisivanje potjernice za njim pošto se nije javio na izdržavanje kazne.  Izvor blizak bh. pravosuđu potvrdio je za "Nezavisne" da je Osmančević jučer na Sarajevski aerodrom stigao letom iz Beča. 

U Beč je, dodaje sagovornik, transportiran letom iz Švedske, gdje je ranije uhapšen i gdje je tražio azil, ali su mu planovi propali. 

Podsjetimo, Osmančević je, po presudi, iskoristio povjerenje majke i bake dvoje djece te je u cilju zadovoljavanja svojih seksualnih potreba trogodišnju djevojčicu i petogodišnjeg dječaka dirao po spolnim organima i zadnjici. Osuđeni pedofil je petogodišnjeg dječaka dirao svojim spolnim organom po licu i ejakulirao.

Osmančević se tokom suđenja branio sa slobode, jer nije bilo zahtjeva tužilaštva za njegovim pritvaranjem, a na slobodu je otišao i nakon objavljivanja presude. To je iskoristio da pobjegne. 

"Nezavisnim" je ranije potvrđeno da je Osmančević i 2004. godine osuđen u Kaliforniji zbog "seksualnog penetriranja stranim predmetom", nakon čega je deportiran iz Amerike u BiH.

Nakon povratka iz SAD boravio je u Banjoj Luci i to, po pisanju medija, u kući N. H., gdje je ona sa suprugom, kćerkom i unucima došla na odmor. 

Porodica, kako je ranije objavljeno, nije znala za presudu iz Kalifornije, a da je njene unuke zlostavljao N. H. saznala je nakon što je Osmančević napustio njihovu kuću i otišao u Grčku.

Tek tada su im djeca ispričala šta se dešavalo. Obavijestili su policiju, a Osmančević je deportiran iz Grčke.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.