BIH

Hočko za Avaz.ba: Ovo je mali, ali pozitivan korak kako bi se zaustavio odlazak bh. stručnjaka u inozemstvo

Hočko: Bh. zdravstvo u lošem stanju

E. Ma.

9.11.2017

Predsjednik Sindikata doktora medicine i stomatologa Kantona Sarajevo Izet Hočko kazao je da vjeruje da će za doktore biti bolji uvjeti za rad nakon što su jučer potpisali kolektivni ugovor.

On je dodao da je ovo mali, ali pozitivan korak i da se moraju poduzeti ozbiljne mjere kako bi se zaustavio odlazak bh. stručnjaka u inozemstvo.

- Riješene su neke stvari koje će poboljšati kvalitet zdravstva, riješena su pitanja boljih primanja radnika u zdravstvu, prije svega doktorima će biti značajnije povećanje. Mi hoćemo kvalitetnije uvjete za rad da bismo pružali bolje usluge našim pacijentima - kazao je Hočko za Avaz.ba.

Ocijenio je da je u ovom trenutku loša situacija u drugim kantonima.

- U još četiri kantona u ovom trenutku obustavljen je rad i to u Zeničko-dobojskom, Posavskom, Bosansko-podrinjskom i Tuzlanskom. Ako se do kraja ove sedmice nešto ne riješi, od ponedjeljka će ista situacija biti i u Livanjskom i Unsko-sanskom kantonu. Mi pokušavamo da izbalansiramo s našim zahtjevima da izbjegnemo štrajk, ali nećemo odustajati od minimalnih zahtjeva. Mi ćemo dati podršku kolegama u svim kantonima i ići ćemo u štrajk solidarnosti koji će trajati u toku pauze i u tom periodu ćemo pružati uslugu u hitnim slučajevima. Štrajk nikome ne treba i sad je trenutak da vlast pokaže da li je za svoje građanstvo. Ako zaustave štrajk, onda jesu, a ako ne, onda gledaju samo sebe – kazao je Hočko.

Kako je istakao, zdravstveni radnici u BiH rade u katastrofalnim uvjetima.

- Zdravstveni radnici rade u katastrofalnim uvjetima, sa zastarjelom opremom i bez reagensa. Trenutan položaj bh. zdravstva je  veoma loš. Mislimo da će nakon potpisivanja ovog ugovora biti bolje za nas, bolje za pacijente, jer ćemo imati bolje uvjete. Moramo ići naprijed, moramo pratiti novine u medicini - istakao je Hočko.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.