BIH

Sjećanje na najtužniji dan u historiji Mostara

Sa današnjeg obilježavanja ( Avaz)

Piše: M.Sm.

9.11.2017

Uz zvuk sirene za opću opasnost i skokom bez aplauza, kojeg je izveo član Kluba skakača u vodu „Mostari“, Semir Kazazić danas je tačno u 10.16 sati obilježena 24. godišnjica barabarskog rušenja Starog mosta. 

Tako su i ove godine, mostarski osnovci simbolično bacili ljiljane u rijeku Neretvu, a obilježavanju rušenja jedne od najljepših ćuprija na svijetu, pogođenu tenkovskim granatama HVO-a, prisustvovali  brojni građani.

Obilježavanje ove tužne godišnjice ne propušta legendarni mostarski skakač Mirsad Deda Pašić, koji se prvi put u smaragdnu Neretvu otisnuo prije 62 godine, kao devetogodišnjak. Njegov stil, famozna „štanga“ krasio je razglednicu prijeratnog Mostara.

- Na dan rušenja Starog, eto, prije 24 godine, srušeno je moje djetinjstvo, mladost, pa i starost. Jer, Stari most je dio mene i, jednostavno, mog života. Najljepše trenutke sam doživio na Starom mostu i oko Starog mosta- kaže nam Deda.

Posebno je bio uzbuđen zbog velikog broja malih Mostaraca na obilježavanju godišnjice, ali i po ko zna koji put, kako kaže, što danas na Starom mostu nema nikoga iz Gradske uprave Mostara.

- U njihovom kalendaru ovaj datum ne postoji, nažalost. Tužno je to, jer godišnjicu rušenja Starog treba obilježavati da se to nikad ne zaboravi, ne ponovi. Mostovi spajaju obale i ljude, a nažalost, neko je htio da razdvoji i obale i ljude. Nije uspio niti će uspjeti u tome, sve dok je nas Mostaraca - poručuje Deda Pašić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.