BIH

Nikšić: Ko je javio podobnim medijima o hapšenjima u akciji "Registar", imamo FUP na koji isključivi utjecaj imaju kadrovi SDA

A. Kuburović

Avaz.ba

9.11.2017

Predsjednik Socijaldemokratske partija (SDP) Nermin Nikšić, na zajedničkoj konferenciji za medije sa Demokratskom frontom, koja je održana u Sarajevu, osvrnuo se i na jutrošnju akciju "Registar".

Podsjetimo, Federalna uprava policije od ranih jutarnjih sati, na području Kantona Sarajevo sprovodi operativnu akciju kodnog naziva “Registar“, a koja je inicirana utvrđenim nepravilnostima u Izvještaju o reviziji finansijskih izvještaja Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova, koji je sačinio Ured za reviziju institucija u Federaciji Bosne i Hercegovine za 2013. godinu, u pogledu uspostave Jedinstvenog centralnog matičnog registra FBIH od strane Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova. 

Između ostalih, uhapšeni su bivši federalni ministar unutrašnjih poslova Predrag Kurteš i njegovo tadašnji savjetnik Dragan Mioković.

Kako su pojedini mediji objavili, uhapšeni su visoki funkcioneri SDP-a, za šta je Nikšić rekao da je čista laž. Dajemo uvijek podršku neovisnom pravosuđu, neovisnom radu policije, vladavini i poštivanju zakona i prava.

- Ko je jutros u šest sati javio podobnim medijima da se hapse visoki funkcioneri SDP-a BiH? Postavljam pitanje, hapse li se što su osumnjičeni da su počinili neko krivično djelo ili se hapse zato što su visoki funkcioneri SDP-a? Ako se hapse kao visoki funkcioneri SDP-a, predlažem da ih odmah puste, jer ljudi niti su bili niti su danas visoki funkcioneri, čak mislim da je samo jedan od njih član SDP-a - kazao je Nikšić.

On je istakao da ima pravo da sumnja u legitimnost, jer je "podobnim" medijima o ovoj akciji mogao samo da javi FUP ili Tužilaštvo. 

- Imamo FUP, koji već tri godine nema civilni nadzor, FUP nad kojim isključivo utjecaj imaju kadrovi SDA, želim postaviti pitanje sebi i javnosti šta nas čeka u periodu pred nama. Hoćemo li imati profesionalnu policiju i Tužilaštvo ili ćemo imati stranačku policiju i tužilaštva koje će SDA koristiti u svoje svrhe u obračunu. Nema dileme, ako je neko kriv, treba odgovarati. Klasična zloupotreba medija - rekao je Nikšić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.