BIH

Tomić za Avaz.ba: Cekuta je zatražio politički azil, on nije u bjekstvu, već je dobrodošao u BiH

Cekuta i Tomić

E. Ma.

9.11.2017

Jure Cekuta, jedan od aktera afere “Patria” u Sloveniji, zatražio je politički azil u Bosni i Hercegovini, kazao je za Avaz.ba njegov advokat Duško Tomić.

Podsjetimo, ovaj slovenski slikar osuđen je u jednoj od najvećih afera u Sloveniji, “Patria”, na četiri godine i četiri mjeseca. Radi se o nabavci transportera za slovensku vojsku u vrijednosti od 278 miliona eura. U Sloveniji za njega tvrde da je bio 90-ih godina politički i poslovni lobista i veliki prijatelj sa nekadašnjim predsjednikom i premijerom Slovenije, Janezom Drnovšekom. Zbog ove afere se na sudu našlo više osoba, među njima i bivši slovenski premijer Janez Janša, ali su osuđeni samo Cekuta i službenik slovenske vojske Peter Zupan.

Postupak se sada nalazi pred Vrhovnim sudom Slovenije.

Kako je rekao Tomić, ovo je "nonsens", kada je u pitanju taj postupak, jer Janez Janša i društvo su oslobođeni, a čovjek koji ih je spojio je osuđen.



Tomić: Cekuta je veliki prijatelj BiH

Kazao je da je Jure veliki prijatelj BiH, koji je to dokazao u ratu 1992., kada je davao javnu podršku i, kako je rekao, poslao mnogo donacija koje su otišle na aukciji za djecu u BiH.

- Jure je sada u neprilikama koje su više političke vrste nego pravne, mada sam uvjeren da će i pravosuđe u Sloveniji ispraviti tu grešku - kazao je Tomić.

Istakao je da je Cekuta odlučio da ostatak svog života provede u BiH, bez obzira na ishod u Sloveniji.

- Očekujemo 27. novembar, veliku izložbu, gdje će se vidjeti šta je napravio za svoj grad Sarajevo. Ima dozvolu boravka u Sarajevu, a iz Ljubljane pravosuđe nije uputilo nikakav akt kojim bi se moglo reći da je Jure u bjekstvu. On nije u bjekstvu, Jure je dobrodošao u BiH - rekao je Tomić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.